GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovna klima u Njemačkoj blago poboljšana unatoč koronavirusu

Poslovna klima u Njemačkoj blago poboljšana unatoč koronavirusu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 14:16
Autor: SEEbiz
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj blago je poboljšana u veljači unatoč epidemiji koronavirusa, objavio je u ponedjeljak institut Ifo, upozorivši ipak da još nije moguće procijeniti prijetnju za najveće europsko gospodarstvo.

Indeks poslovne klime njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo u veljači je porastao na 96,1 bod, s naviše revidiranih 96 bodova u siječnju. Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su pad na 95,3 boda.

"Čini se da njemačko gospodarstvo nije pogođeno razvojem situacije oko koronavirusa", rekao je predsjednik Ifoa Clemens Fuest u priopćenju, potvrdivši procjene rasta za prvi ovogodišnji kvartal od 0,2 posto.

Iz Ifoa ipak upozoravaju da izvješće ne odražava u potpunosti moguće posljedice koronavirusa u gospodarstvu, ističući da bi mogao naštetiti rastu ako poprimi pandemijske razmjere.

"Epidemija koronavirusa u Kini moguća je prijetnja njemačkom gospodarstvu koju trenutno nije lako procijeniti. Ako poprimi pandemijske razmjere, Njemačka bi kao izvoznica bila posebno pogođena", rekao je ekonomist Ifoa Klaus Wohlrabe.

Virus je dosada u Kini odnio gotovo 2.500 ljudskih života, zakočivši aktivnosti u drugom gospodarstvu svijeta, a u međuvremenu se proširio na 29 zemalja i područja diljem svijeta.

Njemačko gospodarstvo stagniralo je u četvrtom kvartalu 2019. zbog slabije osobne i državne potrošnje, što je iznova potaknulo strah od recesije.

Stagnacija je rezultat podulje recesije u proizvodnom sektoru koji pritišće pad izvoza, dok automobilski sektor pokušava prebroditi krizu prouzročenu skupim preusmjeravanjem na električna vozila.

Tračak nade ukazao se u rastu Ifovog podindeksa poslovne klime u njemačkoj industriji u veljači, treći mjesec zaredom, zahvaljujući boljim izgledima za narudžbe.

Industrijska proizvodnja u prošlogodišnjem je prosincu zabilježila najveći pad od recesijske 2009., pokazali su početkom mjeseca objavljeni podaci statističkog ureda.

Tagovi: Poslovna klima u Njemačkoj, koronavirus, Ifo institut
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE