GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu

Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2021 / 16:11
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.

Indeks poslovne klime pao je u rujnu za 0,8 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u kolovozu, na 98,8 bodova.

"Njemačko gospodarstvo koče problemi u nabavi sirovina i intermedijarnih proizvoda. Industrija bilježi pad aktivnosti zbog problema u opskrbi", rekao je predsjednik Ifoa Clemens Fuest.

Gotovo 80 posto kompanija obuhvaćenih anketom požalilo se na nestašicu intermedijarnih dobara, u odnosu na prošlomjesečnih 70 posto, navodi ekonomist instituta Klaus Wohlrabe.

"Kriza u opskrbi trajat će barem do kraja godine. Vrhunac tek slijedi", dodao je Wohlrabe.

Istraživanje udruženja industrije strojeva VDMA, objavljeno prošlog tjedna, pokazalo je da se većina njemačkih inženjerskih tvrtki suočava sa značajnim ili ozbiljnim problemima u opskrbnom lancu, koji će prema njihovim očekivanjima utjecati na proizvodnju i u idućoj godini.

Ifo je sredinom tjedna snizio prognozu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini, ističući da su prekidi u lancima opskrbe i nestašica čipova i drugih intermerdijarnih dobara zakočili oporavak od pandemije covida-19.

Institut sada procjenjuje da će njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti 2,5 posto, snizivši dosadašnju prognozu za 0,8 postotnih bodova. U 2022. trebao bi porasti 5,1 posto, što je pak za 0,8 postotnih bodova više no što su do sada očekivali.

U 2020. gospodarstvo je palo 4,6 posto zbog ograničenja uvedenih kako bi se suzbilo širenje virusa.

Neizvjesnost u gospodarstvu dodatno potenciraju nedjeljni parlamentarni izbori, koji će označiti kraj 16-godišnjeg mandata Angele Merkel na čelu vlade.

Vlada trenutno procjenjuje da će gospodarstvo ove godine porasti 3,5 posto, te 3,6 posto u 2022., a procjene će revidirati u listopadu.

Tagovi: poslovna klima u Njemačkoj, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
Kineska ekonomija snažno započela godinu
SNAŽAN RAST
Kineska ekonomija snažno započela godinu
PEKING - Kineski ekonomski podaci za prva dva mjeseca ove godine objavljeni u ponedjeljak nadmašili su očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE