GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovno ozračje u Njemačkoj dodatno pogoršano u studenome

Poslovno ozračje u Njemačkoj dodatno pogoršano u studenome
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 17:23
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano je u studenome drugi mjesec zaredom, izvijestio je u utorak institut Ifo, procijenivši da će najveće europsko gospodarstvo zbog koronamjera vjerojatno ponovo pasti u četvrtom kvartalu.

Ifo-v indeks poslovnog ozračja skliznuo je tako na 90,7 bodova, s revidiranih 92,5 bodova u listopadu, mjesecu u kojem je prekinuto petomjesečno razdoblje njegova rasta.

“Neizvjesnost je u poslovnim krugovima pojačana. Drugi val koronavirusne zaraze prekinuo je oporavak njemačkog gospodarstva”, rekao je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest.

Glavni su razlog pada indeksa znatno pesimističnija očekivanja poslovnih čelnika za idućih šest mjeseci, no blago je pogoršana i njihova ocjena sadašnje situacije, napominju u institutu.

Istraživanje upućuje na zaključak da će se gospodarstvo vjerojatno smanjiti u zadnjem ovogodišnjem kvartalu, rekao je Reutersu ekonomist Ifo-a Klaus Wohlrabe.

Pred kraj godine bruto domaći proizvod (BDP) vjerojatno će snažno pogoditi pad aktivnosti u uslužnom sektoru, dok bi proizvođači usmjereni izvozu mogli trpjeti zbog mjera zaključavanja u drugim zemljama.

Najnovija procjena za treći kvartal pokazuje djelomičan oporavak gospodarstva, unatoč rekordnom rastu, za 8,5 posto na tromjesečnoj razini, budući da je u razdoblju od travnja do lipnja, u jeku prvog pandemijskog vala, pao također nezapamćenih 9,8 posto.

Najveći pozitivan doprinos BDP-u pružila je u trećem kvartalu vanjska trgovina, uz skok izvoza za 18,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Uvoz je istodobno uvećan za 9,1 posto, pokazuje najnovije izvješće statističkog ureda Destatisa.

Podršku BDP-u pružila je i potrošnja kućanstava, koja je u trećem kvartalu poskočila za 10,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Rast državne potrošnje usporio je pak na 0,8 posto, nakon 2,2-postotnog povećanja u drugom tromjesečju.

Korporativna ulaganja u strojeve i opremu porasla su 16 posto dok su ulaganja u fiksni kapital u graditeljstvu pala za dva posto na kvartalnoj razini.

U usporedbi s prošlogodišnjim trećim kvartalom, njemačko se gospodarstvo smanjilo za četiri posto, pokazuju najnoviji podaci Destatisa, nešto blaže no što su statističari do sada procjenjivali. U drugom tromjesečju potonulo je 11,3 posto.

Tagovi: poslovni optimizam u Njemačkoj, njemačka ekonomija, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE