GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini

Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2020 / 22:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za listopad pokazuje da je potražnja za radom bila za 21,5 posto manja nego u listopadu prošle godine, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

Kako se navodi u objavi na internetskoj stranici EIZ-a, takvi pokazatelji prisutni su već nekoliko mjeseci, pa se nakon dramatičnog pada u travnju i svibnju potražnja za radom u sljedećim mjesecima stabilizirala između 75 i 80 posto one u 2019. godini.

"Ovi podaci ukazuju da potpuni oporavak na tržištu rada još nije na vidiku te da je potražnja za radom dosegla svojevrsni plato", istaknuto je u analizi EIZ-a.

OVI indeks je inače na godišnjoj razini u rujnu pao za 27,8 posto, kolovozu 25, srpnju 18, a u lipnju za 26 posto. Zbog prestanka ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa pad indeksa bio je najizraženiji u svibnju, za 57,4 posto, te travnju, za 74,7 posto.

Promatrajući tražena zanimanja u listopadu ove godine u odnosu na isti mjesec lani, i dalje se vidi relativno snažna potražnja za zanimanjima koja su vezana uz građevinski sektor, kao posljedica sanacije nakon zagrebačkog potresa.

Potražnja za zidarima je tako narasla za 72 posto, a za inženjerima građevine za 21 posto.

Porast potražnje za zanimanjima iz građevinskog sektora posebno je vidljiv u središnjoj Hrvatskoj, gdje se traži čak 83 posto zidara, 28 posto građevinskih radnika i sedam posto inženjera građevine više nego lani, navedeno je u analizi EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: Potražnja za radom, OVI indeks, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE