GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošači prigušili očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u svibnju

Potrošači prigušili očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u svibnju
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2022 / 13:51
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana su u svibnju, budući da je val pesimizma među potrošačima u uvjetima visoke inflacije nadjačao poboljšano raspoloženje u maloprodaji, pokazalo je izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u svibnju za 0,8 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u travnju i iznosio je 110,1 bod.

Najsnažnije je u prošlom mjesecu pogoršano raspoloženje među potrošačima čiji je indeks pao za 3,4 boda u odnosu na travanj, kliznuvši ispod dugoročnog prosjeka u proteklih 20 godina.

Prigušena su i očekivanja u uslužnom i građevinskom sektoru čiji su indeksi pali za 1,4 odnosno 0,6 bodova.

Menadžeri u maloprodaji pokazali su pak izraženi optimizam, iskazan u skoku indeksa za čak 6,4 boda u odnosu na travanj. Blago su poboljšana i očekivanja u industriji, čiji je indeks porastao za pola boda.

Poslovni čelnici signaliziraju istodobno smanjenu potražnju za radnom snagom, što se očitovalo u padu indeksa za 3,3 boda.

Neizvjesnost je po njihovoj percepciji ublažena u odnosu na travanj, unatoč poskupljenju energenata i problemima u nabavnim lancima, pa je indeks EUI pao za 1,3 boda u odnosu na travanj.

Stabilizacija u Europi

Na razini EU-a indeks ekonomske klime pao je u svibnju za pola boda u odnosu na travanj dok je u eurozoni bio gotovo nepromijenjen.

U travnju ESI je na oba područja bio pao za 1,7 bodova.

Najveći su pesimizam i u EU i u eurozoni iskazali menadžeri u industriji, čiji je indeks pao za po 1,4 boda.

Blago je pogoršano i raspoloženje među potrošačima u EU, za 0,4 bodova, dok su oni u eurozoni iskazali pojačani optimizam, iskazan u rastu indeksa za 0,9 bodova.

U građevinskom i sektoru maloprodaje očekivanja su na oba područja bila gotovo nepromijenjena.

Značajnijih promjena nije bilo ni u uslužnom sektoru EU-a dok su uslužne kompanijeu u eurozoni pokazale tračak optimizma, koji se očitovao u rastu indeksa za 0,4 boda u odnosu na travanj.

Menadžeri očekuju da će zapošljavati nove radnikw i u idućim mjesecima, pa je tako indeks EEI u svibnju porastao za 0,5 bodova u EU, te za 0,3 boda u eurozoni.

Neizvjesnost je prema njihovoj percepciji ublažena u usporedbi s travnje,. iskazana u padu indeksa u svibnju, za 2,7 bodova u EU i za 3,1 bod u eurozoni.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, hrvatska ekonomija, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE