GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošačke cijene u EU znatnije porasle u siječnju, u Hrvatskoj stagnirale

Potrošačke cijene u EU znatnije porasle u siječnju, u Hrvatskoj stagnirale
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2021 / 16:19
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Godišnja inflacija u EU znatno je ubrzala u siječnju, u eurozoni potrošačke cijene porasle su na godišnjoj razini prvi puta od prošlogodišnjeg srpnja, a u Hrvatskoj su stagnirale, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je u siječnju 1,2 posto, nakon 0,3 posto u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

U siječnju 2020. godine iznosila je 1,7 posto.

U eurozoni je godišnja stopa inflacije u siječnju iznosila 0,9 posto, u skladu s preliminarnom procjenom Eurostata objavljenom početkom veljače, nakon minus 0,3 posto u prethodnom mjesecu, kada je peti mjesec zaredom bila u negativnom području.

U siječnju 2020. u 19-članom gospodarstvu iznosila je 1,4 posto.

U području primjene zajedničke europske valute ponovno je najviše poskupjela svježa hrana, za dva posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj, dok su cijene energenata pale za 4,2 posto.

Stagnacija cijena u Hrvatskoj

U 20 zemalja EU-a potrošačke su cijene porasle u usporedbi sa siječnjem 2020. godine, dok su u šest zemalja bile niže u odnosu na godinu ranije, nasuprot njih čak 13 u prosincu.

Najviše su pritom ponovno porasle potrošačke cijene u Poljskoj, za 3,6 posto, a slijede Mađarska i Češka, s rastom cijena od 2,9 odnosno 2,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U Hrvatskoj potrošačke su cijene u siječnju bile nepromijenjene u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U prosincu 2020. bile su niže 0,3 posto, a uz iznimku studenog nižu razinu u odnosu na isto razdoblje godine ranije bilježile su unatrag do ožujka, kada se koronavirus počeo širiti.

U siječnju prošle godine bile su više 1,8 posto nego u istom mjesecu godine ranije, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najveći pad cijena na godišnjoj razini ponovno je imala Grčka, od 2,4 posto. Slijede Slovenija i Cipar, s padom cijena za 0,9 odnosno 0,8 posto.

Pad cijena blaži od jedan posto imale su i Latvija, Bugarska i Irska, za 0,5 odnosno 0,4 i 0,1 posto.

Tagovi: Potrošačke cijene u EU, inflacija, cijene
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE