GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja na hranu najveći generator rasta maloprodaje

Potrošnja na hranu najveći generator rasta maloprodaje
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2023 / 13:29
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima realan promet u trgovini na malo porastao je u siječnju na mjesečnoj i godišnjoj razini, prema posljednjim podacima DZS-a.

U usporedbi s prosincem ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo bio je veći za realnih 0,3%, dok je u usporedbi s siječnjem 2022. kalendarski prilagođen promet realno porastao 1,1%. Uz nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa inflacije, nominalan rast bio je očekivano snažniji (15,7% godišnje odnosno 1% mjesečno).

Na mjesečnoj razini promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 0,9%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 1,2%.

U usporedbi s siječnjem 2022. rast prometa od trgovine na malo za 9,9% ostvarili su poslovni subjekti kojima je pretežna djelatnost izvan trgovine na malo. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0,1%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,2%.

Prema izvornim indeksima, nominalan promet veći je za 15,4% u odnosu na siječanj 2022., a najveći doprinos imale su trgovačke struke Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 13,6% i s utjecajem na ukupan indeks od 4,9%, Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 15,1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,7% te Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi, s porastom prometa od 22,5% i s utjecajem na ukupan indeks od 1,6%.

Na povratak pozitivnim kretanjima upućuju i pokazatelji pouzdanja potrošača koji su u veljači zabilježili poboljšanje u odnosu na siječanj. Pozitiva realna promjena u siječnju rezultat je i blagog popuštanja inflatornih pritisaka koji su se u siječnju spustili na 12,7% godišnje. Istovremeno, razmjerno otporno tržište rada i štednja akumulirana iz prethodnih razdoblja ublažavaju prelijevanje većih negativnih učinaka. Iako u ovoj godini prevladavaju negativni ekonomski izgledi, na razini cijele 2023. godine očekujemo (skroman) pozitivan doprinos osobne potrošnje ukupnom gospodarskom rastu.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE