GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja u maloprodaji u srpnju porasla više od 12 posto

Potrošnja u maloprodaji u srpnju porasla više od 12 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 12:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju potrošnja u maloprodaji porasla šesti mjesec zaredom, i to za više od 12 posto, što ukazuje na daljnji oporavak potrošnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju realno porasla za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine povećana za 12,8 posto.

To je šesti mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

Pritom je u srpnju rast ubrzan u odnosu na lipanj, kada je potrošnja u maloprodaji porasla 10,9 posto na godišnjoj razini.

„Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i šesti mjesec za redom”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U srpnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 12,8 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, ojačao 9,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih sedam mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je 12,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U cijeloj 2020. godini pao je za 5,8 posto.

„Osim učinka baznog razdoblja, nastavak povoljnih kretanja rezultat je i kretanja u turizmu, umjereno pozitivnih trendova na tržištu rada, na što su ukazivali podaci o potrošačkom optimizmu koji su, unatoč blagom pogoršanju u odnosu na lipanj, nastavili rast na godišnjoj razini”, navode analitičari RBA.

Nastavak snažnog rasta potrošnje ukazuje na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

Prošloga je tjedna DZS objavio da je u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 16,1 posto na godišnjoj razini, što je bio njegov prvi rast nakon četiri kvartala pada.

„Podaci Porezne uprave za kolovoz iz sustava fiskalizacije upućuju na nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta u maloprodaji, premašujući razine prije Covida, pri čemu oporavak na tržištu rada i rastuća očekivanja potrošača podržavaju očekivanja da će potrošnja kućanstava bit zamašnjak gospodarstvu i u drugoj polovici 2021. Rezultatima prometa u maloprodaji za kolovoz snažna će podrška doći i od turističke potrošnje, obzirom na izvrsne rezultate središnjeg djela turističke sezone”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: maloprodaja, osobna potrošnja, trgovina, gorivo
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE