GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto

Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2024 / 12:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.

DZS je objavio drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u travnju stopa inflacije iznosila 3,7 posto u odnosu na travanj 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest ožujak 2024. godine, inflacija porasla za 0,7 posto.

Time je DZS potvrdio prve procjene indeksa potrošačkih cijena, objavljene krajem travnja.

Tako, nakon što je inflacija tri mjeseca zaredom na godišnjoj razini iznosila 4,1 posto, travanjski rast potrošačkih cijena od 3,7 posto je najniži od rujna 2021. godine, kada je iznosio 3,3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini su porasle sve kategorije osim stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koja je pala za 0,6 posto.

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 10,4 posto. Slijede kategorije zdravlja i alkoholnih pića i duhana s rastom za po 5,9 posto, prijevoz s 5,6 posto, obrazovanje 5,4 posto, razna dobra i usluge s pet posto, rekreacija i kultura s 4,5 posto te hrana i bezalkoholna pića s 4,2 posto.

Nadalje, cijene u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva su skočile za 3,1 posto, komunikacija za 2,7 posto, a odjeće i obuće 0,9 posto,

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), u komponenti usluga porast cijena na godišnjoj razini iznosio je 6,3 posto. Cijene hrane, pića i duhana porasle su za 4,5 posto, industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za dva posto, a energije za 1,1 posto, priopćili su iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, 5,6 posto. Cijene u restoranima i hotelima su u prosjeku bile veće za 1,8 posto, hrane i bezalkoholnih pića i prijevoza za po 0,7 posto itd.

S druge strane, cijene u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva su na mjesečnoj razini bile manje za 0,8 posto, a pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 0,2 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini porast cijena ostvaren je kod industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije, za 1,2 posto, a za po 0,7 posto kod usluga te hrane, pića i duhana. U komponenti energije pad cijena je iznosio 0,4 posto, podaci su DZS-a.

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjerenoj harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Po tim podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u travnju su u odnosu na ožujak 2024. u prosjeku bile više za jedan posto, dok su u odnosu na travanj 2023. godine porasle za 4,7 posto.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, hrana, cijene hrane, plin, električna energija
PROČITAJ I OVO
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
PRORAČUN
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
BERLIN - Pred koalicijom je još puno posla u teškim raspravama o saveznom proračunu za 2025., rekao je njemački ministar financija Christian Lindner.
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
ZADUŽENOST
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
LONDON - Britanski javni dug dosegao je u svibnju više od 2700 milijardi funti (3200 milijardi eura) i iznosio je gotovo 100 posto BDP-a.
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
SMANJEN ZAOSTATAK
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
ZAGREB - Standard građana Hrvatske blago je poboljšan i u 2023. godini i bio je otprilike za petinu niži od prosjeka Europske unije, pokazale su procjene europskog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE