GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu

Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
RASHODI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2024 / 08:44
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema zadnjim dostupnim podacima Ministarstva financija, prema metodologiji računskog plana, u prvom tromjesečju 2024. snažan rast rashoda od 21,7% ili 1,3 mlrd eura prvenstveno je posljedica rasta rashoda za bruto plaće državnih i javnih službenika te rasta rashoda za mirovine koji su zajedno zaslužni za preko polovice rasta rashoda.

Istovremeno petina porasta ukupnih rashoda odnosi se na subvencije koje su u odnosu na isto razdoblje 2023. povećale za 107%. Rashodi za zaposlene (koje uključuju bruto plaće državnih i javnih službenika te doprinose na plaće i ostale rashode za zaposlene) viši su za 38% na godišnjoj razini te je na ovoj stavci rashoda potrošeno 1,2 mlrd eura. Treba napomenuti da su od 1. siječnja 2024. rashodi 22 opće bolnice i ustanove u zdravstvu uključene u državni proračun. Izdaci za mirovine premašili su 1,95 mlrd eura i bili su 23 posto viši na godišnjoj razini, a posljedica su zakonskog usklađivanja mirovina i niza zakonskih odluka s primjenom od 1. siječnja 2024.

Istovremeno ukupni prihodi su porasli 12,9% na godišnjoj razini te su tako premašili 6,2 mlrd eura. Uobičajeno preko polovice se odnosi na porezne prihode koji su u razdoblju od siječnja do kraja ožujka, s iznosom od gotovo 3,4 mlrd eura, zabilježili rast od 13,1%. Kako se porezni sustav po izdašnosti uglavnom oslanja na oporezivanje potrošnje, a potrošnja je prema preliminarnim podacima i u prvom tromjesečju zabilježila snažan rast, ne iznenađuje podatak da su prihodi od PDV-a s vrijednošću 2,28 mlrd eura bili viši za 9,2% dok su posebni porezi i trošarine s godišnjim prirastom od 27,7% zabilježili priljev u državni proračun u vrijednosti 566 milijuna eura. Time su priljevi od PDV-a, posebnih poreza i trošarina zaslužni za preko 80% prirasta prihoda od poreza.

Dio rasta nominalnih vrijednosti dijelom valja pripisati i rastu potrošačkih cijena. U uvjetima snažnog tržišta rada i nastavka rasta zaposlenosti ukupni doprinosi u središnjem državnom proračunu približili su se 1,1 mlrd. eura te su tako bili 10,5% viši u odnosu na isto razdoblje 2023.

Prema našim očekivanjima, na razini cijele 2024. godine očekujemo manjak konsolidirane opće države na razini 2,2% BDP-a što je nešto optimističnije od prognoza Europske komisije (-2,6% BDP-a u 2024.). Ipak, uz nastavak rasta gospodarske aktivnosti, relativni pokazatelj kretanja javnog duga nastavit će padati na razinu oko 60% BDP-a u 2024. što je u skladu i s prognozama EK.

Tagovi: rashodi, proračun, plaće, podizanje plaća
PROČITAJ I OVO
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
PREGOVORI
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
MADRID - Španjolska je u ponedjeljak pozvala na pregovore s Kinom kako bi otklonila prijetnju carina na domaće proizvode, pridruživši se njemačkim dužnosnicima u pozivu na dijalog s Pekingom kako bi se zaustavila spirala trgovinskog rata.
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
USPORAVANJE
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto, s 3,7 posto mjesec dana prije, potvrdila je druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u ponedjeljak
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
TRENDOVI
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su zabilježile pad na godišnjoj razini, sedmi u posljednjih osam mjeseci.
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
KINA
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
PEKING - Maloprodaja u Kini nadmašila je očekivanja u svibnju, popevši se za 3,7% u usporedbi s prošlom godinom, nadmašivši očekivanja o porastu od 3% iz Reutersove ankete ekonomista.
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
PREKVALIFIKACIJA
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
LJUBLJANA - Zbog dolaska umjetne inteligencije u radna okruženja i privatne živote radnika, više od polovice njih spremno je prekvalificirati se kako bi ostali konkurentni na tržištu rada, pokazuje istraživanje u kojem je sudjelovao i portal MojeDelo.com. Kod Slovenaca taj udio iznosi 35 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE