GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povijesno najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj

Povijesno najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2022 / 08:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti spustila se u svibnju na 6,5%.

Najniža je to razina u novijoj hrvatskoj povijesti, odnosno od kada DZS prati podatke. Rezultat je to blagog povećanja aktivnog stanovništva (+0,6% u odnosu na travanj) uz izraženije smanjenje registriranih nezaposlenih osoba pri HZZ-u (7,6% mjesečno).

Na godišnjoj razini, u usporedbi s svibnjem 2021. registrirana stopa nezaposlenosti niža je za 1,7 postotnih bodova. Smanjenje stope nezaposlenosti odraz je snažnijeg pada broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva. Naime, uz nastavak pada broja nezaposlenih po dvoznamenkastim stopama (-20,4%) u svibnju, broj aktivnog stanovništva zabilježio je skromnu godišnju stopu rasta od 1,4%. I u usporedbi s svibnjem 2020. registrirana stopa nezaposlenosti bilježi pad od 3pb, dok je u odnosu na isto razdoblje pred krizne 2019. godine niža za 0,5 postotnih bodova.

Na navedena kretanja upućivali su i podaci OVI indeksa za svibanj koji bilježi godišnji rast već 15 mjeseci zaredom te upućuje kako trenutne razine potražnje za radom značajno nadmašuju potražnju u pretpandemijskom razdoblju. Prema navedenom pokazatelju potražnja za radom je za 43% veća u odnosu na svibanj 2021., ali i 25% posto veća u odnosu na pretpandemijski svibanj 2019. Očekivano, pozitivna kretanja rezultat su i priprema za nadolazeću turističku sezonu. Najtraženija zanimanja su prodavač, konobar i kuhar, a oko 16 posto oglasa je vezano uz sezonske poslove, što je iznad godišnjeg prosjeka.

Povoljna kretanja na tržištu rada očekujemo i u nastavku godine. Navedena kretanja bit će podržana solidnim gospodarskim oporavkom i kontinuiranom potražnjom za radnicima u određenim djelatnostima. Naša prognoza podržana je očekivanjima o uspješnoj turističkoj sezoni.

Tagovi: stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Skroman rast europske ekonomije u drugom kvartalu
MLITAVO
Skroman rast europske ekonomije u drugom kvartalu
LUXEMBOURG - Europsko gospodarstvo skromno je poraslo i u drugom tromjesečju, izvijestio je u srijedu europski statistički ured, blago snizivši procjene rasta u eurozoni.
Srbija: Inflaciju od 12,8 posto potaknule cijene hrane i energenata
POSLJEDICE
Srbija: Inflaciju od 12,8 posto potaknule cijene hrane i energenata
BEOGRAD - Inflacija u Srbiji u srpnju je bila na razini od 12,8 posto, od čega je više od dvije trećine rasta posljedica utjecaja cijena hrane i energenata, priopćila je u srijedu Narodna banka Srbije (NBS).
Inflacija u Britaniji premašila 10 posto
RAST
Inflacija u Britaniji premašila 10 posto
LONDON - Rast potrošačkih cijena u Velikoj Britaniji snažno je ubrzao u srpnju, dosegnuvši najvišu razinu od veljače 1982. godine i dodatno pojačavši pritisak na kućanstva, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu.
Inflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12,3 posto
CIJENE
Inflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12,3 posto
ZAGREB – Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u srpnju 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane.
Snažno porastao hrvatski deficit u robnoj razmjeni EU
MANJAK
Snažno porastao hrvatski deficit u robnoj razmjeni EU
ANALIZA - Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, dinamika robne razmjene Hrvatske s inozemstvom nastavljena je tijekom svibnja i lipnja dvoznamenkastim godišnjim stopama rasta izvoza i uvoza roba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE