GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povijesno najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj

Povijesno najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2022 / 08:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti spustila se u svibnju na 6,5%.

Najniža je to razina u novijoj hrvatskoj povijesti, odnosno od kada DZS prati podatke. Rezultat je to blagog povećanja aktivnog stanovništva (+0,6% u odnosu na travanj) uz izraženije smanjenje registriranih nezaposlenih osoba pri HZZ-u (7,6% mjesečno).

Na godišnjoj razini, u usporedbi s svibnjem 2021. registrirana stopa nezaposlenosti niža je za 1,7 postotnih bodova. Smanjenje stope nezaposlenosti odraz je snažnijeg pada broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva. Naime, uz nastavak pada broja nezaposlenih po dvoznamenkastim stopama (-20,4%) u svibnju, broj aktivnog stanovništva zabilježio je skromnu godišnju stopu rasta od 1,4%. I u usporedbi s svibnjem 2020. registrirana stopa nezaposlenosti bilježi pad od 3pb, dok je u odnosu na isto razdoblje pred krizne 2019. godine niža za 0,5 postotnih bodova.

Na navedena kretanja upućivali su i podaci OVI indeksa za svibanj koji bilježi godišnji rast već 15 mjeseci zaredom te upućuje kako trenutne razine potražnje za radom značajno nadmašuju potražnju u pretpandemijskom razdoblju. Prema navedenom pokazatelju potražnja za radom je za 43% veća u odnosu na svibanj 2021., ali i 25% posto veća u odnosu na pretpandemijski svibanj 2019. Očekivano, pozitivna kretanja rezultat su i priprema za nadolazeću turističku sezonu. Najtraženija zanimanja su prodavač, konobar i kuhar, a oko 16 posto oglasa je vezano uz sezonske poslove, što je iznad godišnjeg prosjeka.

Povoljna kretanja na tržištu rada očekujemo i u nastavku godine. Navedena kretanja bit će podržana solidnim gospodarskim oporavkom i kontinuiranom potražnjom za radnicima u određenim djelatnostima. Naša prognoza podržana je očekivanjima o uspješnoj turističkoj sezoni.

Tagovi: stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE