GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Kroćenje inflacije izazvat će stanovitu bol

Powell: Kroćenje inflacije izazvat će stanovitu bol
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 08:01
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell upozorio je u četvrtak da bi stavljanje pod kontrolu inflacije moglo uzrokovati određene ekonomske boli, ali to i dalje ostaje njegov glavni prioritet.

Powell je rekao da ne može obećati takozvano meko prizemljenje za gospodarstvo. Fed podiže kamatne stope kako bi smanjio povećanje cijena koje se približava najbržem tempu u više od 40 godina.

“Dakle, meko slijetanje je zapravo samo vraćanje na inflaciju od 2% uz održavanje snažnog tržišta rada. I prilično je izazovno to postići upravo sada, iz nekoliko razloga”, rekao je šef središnje banke u intervjuu za Marketplace.

Napomenuo je da će uz zategnuto tržište rada koje gura plaće prema gore, izbjegavanje recesije koja često slijedi nakon agresivnog pooštravanja politike biti izazov.

“Dakle, bit će izazovno, neće biti lako. Nitko ovdje ne misli da će biti lako”, rekao je. "Unatoč tome, mislimo da postoje putevi... kojima možemo doći."

Primjedbe su objavljene istog dana kada je Senat velikom većinom potvrdio Powella za drugi mandat, potez koji je uslijedio gotovo sedam mjeseci nakon što je predsjednik Joe Biden prvi put podnio nominaciju.

Na vrhu popisa njegovih prioriteta u drugom mandatu bit će kontrola inflacije cijena koja je u travnju iznosila 8,3% godišnje, što je samo više od 40-godišnjeg maksimuma objavljenog u ožujku.

Fed je prošlog tjedna odobrio povećanje kamatne stope za pola postotnog boda nakon povećanja za četvrtinu boda u ožujku. Tržišta očekuju da će Federalni odbor za otvoreno tržište, koji određuje stope, povećati još pola boda u lipnju i nastaviti povećavati referentne stope do kraja godine.

Sa svoje strane, Powell je rekao da razumije dodatnu bol koju više stope mogu uzrokovati, ali je rekao da Fed mora djelovati agresivno.

"Naš cilj je, naravno, vratiti inflaciju na 2% bez da gospodarstvo ode u recesiju, ili, da to tako kažem, uz i dalje prilično snažno tržište rada", rekao je. “To je ono što pokušavamo postići. Mislim da jedina stvar koju stvarno ne možemo učiniti jest ne vratiti stabilnost cijena. Ništa u ekonomiji ne funkcionira, ekonomija ne funkcionira nikome bez stabilnosti cijena.”

Powell se našao pod određenim kritikama zbog odgode Fed-a u podizanju stopa i zaustavljanju svog programa otkupa obveznica čak i kada je inflacija rasla. Štoviše, na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka prošlog tjedna iznio je primjedbe koje su protumačene kao poduzimanje agresivnijih koraka, poput povećanja od 75 baznih bodova, izvan stola.

On je u intervjuu za Marketplace rekao da "nije siguran koliko bi bilo razlike" da djelujemo brže, dodajući: "Napravili smo najbolje što smo mogli".

"Sada jasno vidimo sliku i odlučni smo upotrijebiti naše alate kako bismo se vratili na stabilnost cijena", rekao je Powell.

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, kamatne stope, američke obveznice, inflacija
PROČITAJ I OVO
Mađarska uvodi porez na tvrtke radi inflacije i financiranja vojske
IZVANREDNO STANJE
Mađarska uvodi porez na tvrtke radi inflacije i financiranja vojske
BUDIMPEŠTA - Mađarski populistički premijer Viktor Orban priopćio je u srijedu da uvodi novi porez na tvrtke kako bi odgovorio na porast cijena povezan s ratom u Ukrajini i financirao nove obrambene troškove.
Lagarde pridobiva ključne saveznike za planove povećanja kamatne stope
LOBIRANJE
Lagarde pridobiva ključne saveznike za planove povećanja kamatne stope
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde pridobiva ključne saveznike za svoj plan podizanja kamatnih stopa iz negativnog područja ovoga ljeta, iako je jedan od članova njezina tima u srijedu izrazio određenu skepsu u pogledu buduće politike ECB-a.
Marić o inflaciji: Scenarije je nemoguće predvidjeti
NEIZVJESNOST
Marić o inflaciji: Scenarije je nemoguće predvidjeti
ZAGREB - "Naša su trenutna očekivanja da ćemo u nekoliko idućih mjeseci, ali rekao bih polovicu godine, nastaviti s ubrzavajućom inflacijom, a onda da bi trebalo doći do određene stabilizacije."
Lindner: Nema zajedničkog zaduživanja EU za obnovu Ukrajine
FINANCIRANJE
Lindner: Nema zajedničkog zaduživanja EU za obnovu Ukrajine
BRUXELLES - Ne bi trebalo biti zajedničkog zaduživanja za financiranje poslijeratne obnove Ukrajine, rekao je u utorak u Bruxellesu njemački ministar financija Christian Lindner na sastanku s kolegama iz Europske unije.
Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast
RAST
Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast
BRUXELLES - U sadašnjoj situaciji velikih inflatornih pritisaka najvažnije je očuvati gospodarski rast, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE