GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: SAD je možda u recesiji

Powell: SAD je možda u recesiji
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 16:50
Autor: SEEbiz / H

WASHINGTON - SAD je možda u recesiji a tajming ponovnog pokretanja gospodarstva ovisit će o rezultatima u kontroli širenja koronavirusa, izjavio je u četvrtak čelnik središnje banke Jerome Powell.

"Mi nismo stručnjaci za pandemiju ... Skloni smo slušati stručnjake. Dr. Fauci rekao je otprilike da će rokove određivati virus i to mi se čini ispravno", rekao je Powell u jutarnjoj emisiji NBC Today.

Time se referirao na Anthonyja Faucija, čelnika Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i člana radne skupine za koronavirus pri Bijeloj kući.

"Naš je prvi zadatak uspostaviti kontrolu nad širenjem virusa, tek tada možemo nastaviti gospodarsku aktivnost", naglasio je guverner.

"Što prije prebrodimo ovo razdoblje i uspostavimo kontrolu nad virusom, to će prije moći krenuti oporavak... Svjesni smo da će gospodarska aktivnost vjerojatno značajno pasti u drugom kvartalu, no mišljenja sam da mnogi, uključujući mene, očekuju da će se aktivnosti nastaviti i ponovno ojačati u drugoj polovini godine", kazao je Powell.

Njegove su riječi u suprotnosti s onima pojedinih savjetnika predsjednika Donalda Trumpa koji traže brže pokretanje gospodarstva.

Sam Trump izjavio je da želi da gospodarstvo do Uskrsa radi punom parom. Uskrs je za dva tjedna.

Guverner je poslao poruku i odabirom jutarnje emisije kada su mnogi Amerikanci pred televizorom i pozorno prate program, primjećuje Reuters.

Powell je po svemu sudeći želio pripremiti građane za loše ekonomske podatke u budućnosti i savjetovati im da ne žure s povratkom na posao.

Nastojao ih je umiriti i porukom da će središnja banka poduzeti "agresivne mjere" kako bi pomogla kompanijama i obiteljima.

Njegova najava loših ekonomskih podataka potvrđena je današnjim izvješćem ministarstva rada koje je pokazalo da je u prošlom tjednu naknadu za nezaposlene zatražilo gotovo 3,3 milijuna Amerikanaca.

"To su najviše razine sezonski prilagođenih inicijalnih zahtjeva u povijesti sezonski prilagođenih serija. Prijašnja najviša razina od 695 tisuća zabilježena je 1982. godine", stoji u izvješću.

U tjednu prije toga zabilježene su 282 tisuće zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost.

Tagovi: Jerome Powell, američka ekonomija, recesija, Federalne rezerve, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE