GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Veći rizik od inflacije nego od gospodarskog usporavanja

Powell: Veći rizik od inflacije nego od gospodarskog usporavanja
RIZIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2022 / 22:46
Autor: SEEbiz / Tanjug
WASHINGTON - Postoji rizik da će povećanje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi (FED) previše usporiti gospodarstvo, no veći rizik je trajna inflacija koja počinje podizati očekivanja javnosti vezana za daljnji rast cijena, rekao je predsjednik Fed-a Jerome rekao je danas Powell.

"Rizično je da zbog mnoštva šokova počnete prelaziti na režim veće inflacije, a naš je posao doslovno spriječiti i spriječiti da se to dogodi", rekao je Powell na godišnjoj konferenciji Europske središnje banke u Sintri. , Portugal, prenosi Reuters.

New York Times s istog događaja prenosi da je predsjednik Fed-a izjavio kako je neizvjesno hoće li se ikada vratiti silazni globalni pritisci, pod utjecajem kojih je rast cijena godinama bio spor i stabilan, ali je naglasio da je za Federalne rezerve SAD-a ključne za stabilizaciju cijena u novim poremećenim uvjetima u svijetu.

“Doživjeli smo razdoblje dezinflatornih utjecaja diljem svijeta. Od pandemije živimo u svijetu u kojem je gospodarstvo izloženo vrlo različitim utjecajima. Znamo to – a ono što ne znamo je hoćemo li se vratiti nečemu što više liči, ili barem malo nalik onome što smo imali prije”, rekao je Powell.

Kako inflacija u Sjedinjenim Državama raste najbržim tempom u četiri desetljeća, kreatori politike Fed-a ubrzali su povećanje ključnih kamatnih stopa u nastojanju da vrate rast cijena pod kontrolu, podižući referentnu stopu za četvrtinu postotnog boda u ožujku, za polovicu postotak u svibnju i za tri četvrtine posto u lipnju. Predstavnici Fed-a su naznačili da žele podići stope znatno iznad 3,0 posto do kraja godine sa sadašnjeg raspona od 1,5 do 1,75 posto.

Paulei je istaknuo da su "ponuda i potražnja trenutno u neravnoteži u mnogim dijelovima američkog gospodarstva", uključujući tržište rada, dodajući da je cilj podizanja ključnih kamatnih stopa "usporiti rast kako bi ponuda imala priliku sustići zaostatak".

Naglasio je, međutim, da je postizanje tog optimističnog ishoda postalo sve teže.

"Nemamo precizne alate", priznao je, ističući kako su ga "događaji u posljednjih nekoliko mjeseci učinili puno izazovnijim, posebno rat u Ukrajini, koji je uvelike pridonio rastućim inflatornim pritiscima".

“Postalo je teže, putevi su postali uži. Međutim, to je naš cilj", rekao je Powell o takozvanom "mekom" slijetanju, prema "New York Timesu".

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, kamatne stope, američke obveznice, inflacija
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE