GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pozitivni signali: Rast zaposlenosti u turizmu i ugostiteljstvu

Pozitivni signali: Rast zaposlenosti u turizmu i ugostiteljstvu
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2021 / 10:40
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju svibnja broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.540.637 osoba što je za 0,9% više u odnosu na travanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 1,3%.

Kumulativno, od siječnja do svibnja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine broj ukupno zaposlenih pao je za 1,1%. Pri tome je broj zaposlenih u pravnim osobama dosegnuo 1.326.591 (+0,5% u odnosu na travanj te +0,8% u odnosu na svibanj 2020.). Navedeni pokazatelji potvrđuju nastavak solidnih kretanja na tržištu rada, a rezultat su velikim dijelom snažne podrške kroz državne subvencije koje su u uvjetima pandemije i gospodarskog pada spriječile negativne šokove na tržištu rada.

Prema NKD strukturi, u svibnju je, očekivano, nastavak rasta broja zaposlenih osoba zabilježen u kategorijama Informacije i komunikacije (+6,1% godišnje te +0,7% u odnosu na travanj) te Građevinarstvo (+6,1% godišnje i +0,6% mjesečno) jer su upravo to djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom nije imala značajniji negativan utjecaj. Naime, osim poljoprivrede, IT i građevinarstvo su jedini sektori koji su pozitivno pridonijeli kretanju BDP-a u prošloj godini i tako ublažili ukupne negativne trendove u gospodarstvu. Pozitivne trendove u ovim kategorijama očekujemo i u nastavku godine koji će u građevinarstvu biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje.

Broj zaposlenih u građevinarstvu raste od studenog 2015., a krajem svibnja 2021. dosegnuo je 126.970 (+8.200 na godišnjoj razini) odnosno 7,9% od ukupnog broja osiguranika HZMO-a. Kontinuirano pozitivni trendovi djelatnosti informacija i telekomunikacija uz rast aktivnosti, koji potvrđuje otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom, zasigurno će se pozitivno odraziti i na rast broja zaposlenih i u ovom segmentu. Ohrabruje i podatak da je, nakon godinu dana negativnih godišnjih stopa rasta, broj zaposlenih u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u svibnju bio viši za 3,9% u odnosu na svibanj 2020. te 3,7% viši u odnosu na travanj. Navedeno održava pozitivna očekivanja glede normalizacije putovanja i uspješne turističke sezone.

U strukturi prerađivačke industrije, koja zapošljava oko 17% ukupno zaposlenih u pravnim osobama, uz mjesečni i godišnji rast broja zaposlenih osoba za 0,2%, na kraju svibnja najizraženiji rast broja zaposlenih bilježe Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (+4,4% godišnje) i Proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (+2,9% godišnje) dok je snažan dvoznamenkasti pad broja zaposlenih zabilježen kod zaposlenih u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica (-33,5% godišnje).

Iako u narednim mjesecima očekujemo nastavak povoljnih kretanja u zaposlenosti potaknutih oporavkom gospodarstva i početkom turističke sezone rast zaposlenosti zasigurno neće biti snažan (zbog državnih potpora tijekom prošle i početkom ove godine) već će on prema našim očekivanjima biti oko 1%.

Tagovi: zaposlenost, hrvatska ekonomija, vladina strategija, Nacionalna razvojna strategija Hrvatske do 2030., hrvatski turizam, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
NAJAVE
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
BIJELO POLJE – Ako se ostvari samo 50 odsto od onoga što smo zacrtali, 2025. godine prosečna plata u Crnoj Gori će biti oko hiljadu eura, izjavio je juče predsednik Vlade Zdravko Krivokapić na Biznis forumu u Bijelom Polju.
Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
POTROŠNJA
Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
ANALIZA - Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i četvrti mjesec za redom.
BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto
RAST
BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto
BRUXELLES - Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone je prema prvoj procjeni statističkog ureda EU-a objavljenoj u petak, porastao za dva posto u razdoblju od travnja do lipnja u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.
Međugodišnji rast njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju 9,2 posto
RAST
Međugodišnji rast njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju 9,2 posto
BERLIN - Njemačko gospodarstvo poraslo je za 1,5 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prvo, te za 9,2 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, priopćio je u petak njemački Savezni zavod za statistiku Destatis.
Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka
NEZAPOSLENOST
Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka

LUXEMBOURG - Nezaposlenost u lipnju je blago pala u Europskoj uniji i u eurozoni, dok je Hrvatska bila malo iznad europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE