GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pozitivni signali: Rast zaposlenosti u turizmu i ugostiteljstvu

Pozitivni signali: Rast zaposlenosti u turizmu i ugostiteljstvu
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2021 / 10:40
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju svibnja broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.540.637 osoba što je za 0,9% više u odnosu na travanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 1,3%.

Kumulativno, od siječnja do svibnja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine broj ukupno zaposlenih pao je za 1,1%. Pri tome je broj zaposlenih u pravnim osobama dosegnuo 1.326.591 (+0,5% u odnosu na travanj te +0,8% u odnosu na svibanj 2020.). Navedeni pokazatelji potvrđuju nastavak solidnih kretanja na tržištu rada, a rezultat su velikim dijelom snažne podrške kroz državne subvencije koje su u uvjetima pandemije i gospodarskog pada spriječile negativne šokove na tržištu rada.

Prema NKD strukturi, u svibnju je, očekivano, nastavak rasta broja zaposlenih osoba zabilježen u kategorijama Informacije i komunikacije (+6,1% godišnje te +0,7% u odnosu na travanj) te Građevinarstvo (+6,1% godišnje i +0,6% mjesečno) jer su upravo to djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom nije imala značajniji negativan utjecaj. Naime, osim poljoprivrede, IT i građevinarstvo su jedini sektori koji su pozitivno pridonijeli kretanju BDP-a u prošloj godini i tako ublažili ukupne negativne trendove u gospodarstvu. Pozitivne trendove u ovim kategorijama očekujemo i u nastavku godine koji će u građevinarstvu biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje.

Broj zaposlenih u građevinarstvu raste od studenog 2015., a krajem svibnja 2021. dosegnuo je 126.970 (+8.200 na godišnjoj razini) odnosno 7,9% od ukupnog broja osiguranika HZMO-a. Kontinuirano pozitivni trendovi djelatnosti informacija i telekomunikacija uz rast aktivnosti, koji potvrđuje otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom, zasigurno će se pozitivno odraziti i na rast broja zaposlenih i u ovom segmentu. Ohrabruje i podatak da je, nakon godinu dana negativnih godišnjih stopa rasta, broj zaposlenih u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u svibnju bio viši za 3,9% u odnosu na svibanj 2020. te 3,7% viši u odnosu na travanj. Navedeno održava pozitivna očekivanja glede normalizacije putovanja i uspješne turističke sezone.

U strukturi prerađivačke industrije, koja zapošljava oko 17% ukupno zaposlenih u pravnim osobama, uz mjesečni i godišnji rast broja zaposlenih osoba za 0,2%, na kraju svibnja najizraženiji rast broja zaposlenih bilježe Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (+4,4% godišnje) i Proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (+2,9% godišnje) dok je snažan dvoznamenkasti pad broja zaposlenih zabilježen kod zaposlenih u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica (-33,5% godišnje).

Iako u narednim mjesecima očekujemo nastavak povoljnih kretanja u zaposlenosti potaknutih oporavkom gospodarstva i početkom turističke sezone rast zaposlenosti zasigurno neće biti snažan (zbog državnih potpora tijekom prošle i početkom ove godine) već će on prema našim očekivanjima biti oko 1%.

Tagovi: zaposlenost, hrvatska ekonomija, vladina strategija, Nacionalna razvojna strategija Hrvatske do 2030., hrvatski turizam, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZARADE
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 7.046 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 4,8 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
REAKCIJE
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković objavio je u subotu da je potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske i procjena gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost.
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
REJTING
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE