GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.

Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 17:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - Sukladno posljednjim podacima HZZ-a, krajem kolovoza na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je registrirano 151.368 nezaposlenih osoba.

U odnosu na srpanj, broj nezaposlenih blago je smanjen, za samo 65 osoba. Posljedica je to većeg broja izlazaka u evidenciju nezaposlenih od ulazaka iz evidencije, njih 12.427 u odnosu na 12.362. Na godišnjoj je razini peti mjesec zaredom nastavljen trend povećanja broja evidentiranih nezaposlenih osoba, po razmjerno visokoj stopi od 32,2%. Dakle, u odnosu na kolovoz prošle godine HZZ je evidentirao 36.870 nezaposlenih osoba više. Rast nezaposlenosti na godišnjoj razini prisutan je od travnja ove godine, a posljedica je nepovoljnih gospodarskih kretanja uzrokovanih ekonomski zastojem i usporavanjem uslijed pandemije Covid-19. Od ukupnog broja nezaposlenih osoba u kolovozu, njih 88.831 (59%) kao završeni stupanj obrazovanja imalo je srednju školu.

Očekujemo da će stopa nezaposlenosti za kolovoz, koju će DZS objaviti sljedeći tjedan, ostati nepromijenjena u odnosu na srpanjskih 9,0%. Uzrok predviđenog kretanja stope nezaposlenosti je blagi pad broja nezaposlenih u kolovozu kod HZZ-a u kombinaciji s očekivanim sezonalnim kretanjima tijekom srpnja i kolovoza.

Od ukupnog broja izašlih iz evidencije nezaposlenih, njih 83,6% (10.384) evidenciju je napustilo temeljem „Zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti“, dok je preostalih 2.043 evidenciju napustilo radi razloga koji nisu vezani uz zapošljavanje, prvenstveno radi izlaza iz radne snage. S druge strane, od ukupnog broja novoprijavljenih nezaposlenih osoba (12.362), njih nešto više od 66% evidentirano je izravno iz radnog odnosa dok je udio osoba koje su prije evidentiranja bile ekonomski neaktivne iznosio nešto više od 20%.

U ukupnome broju nezaposlenih u kolovozu, 115.471 (ili 76,3%) osoba bile su nezaposlene manje od godinu dana, 26.255 osoba (ili 17,3%) bila je nezaposlena 1-3 godine, dok je 26,315 osoba (ili 17,4%) bila nezaposlena 3 ili više godina.

Iako je sezonski rast zaposlenih značajno izostao, jače priljeve u evidenciju nezaposlenih osoba sprječavaju Vladine izdašne mjere potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim COVID-19. Prava slika na tržištu rada doći će s istekom Vladinim mjera koje su trenutno produžene do kraja godine. Dodatan nepovoljan utjecaj na kretanja na tržištu rada doći će i s povratkom sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih kada je moguće očekivati snažniji rast nezaposlenosti i pad zaposlenosti. Zrcalit će to sliku snažnog pada gospodarske aktivnosti, a osobito kod mikro i malih poduzetnika koji su trenutno najveći korisnici Vladinih potpora za zapošljavanje.

Tagovi: tržište rada, hrvatsko tržište rada, nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE