GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.

Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 17:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - Sukladno posljednjim podacima HZZ-a, krajem kolovoza na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je registrirano 151.368 nezaposlenih osoba.

U odnosu na srpanj, broj nezaposlenih blago je smanjen, za samo 65 osoba. Posljedica je to većeg broja izlazaka u evidenciju nezaposlenih od ulazaka iz evidencije, njih 12.427 u odnosu na 12.362. Na godišnjoj je razini peti mjesec zaredom nastavljen trend povećanja broja evidentiranih nezaposlenih osoba, po razmjerno visokoj stopi od 32,2%. Dakle, u odnosu na kolovoz prošle godine HZZ je evidentirao 36.870 nezaposlenih osoba više. Rast nezaposlenosti na godišnjoj razini prisutan je od travnja ove godine, a posljedica je nepovoljnih gospodarskih kretanja uzrokovanih ekonomski zastojem i usporavanjem uslijed pandemije Covid-19. Od ukupnog broja nezaposlenih osoba u kolovozu, njih 88.831 (59%) kao završeni stupanj obrazovanja imalo je srednju školu.

Očekujemo da će stopa nezaposlenosti za kolovoz, koju će DZS objaviti sljedeći tjedan, ostati nepromijenjena u odnosu na srpanjskih 9,0%. Uzrok predviđenog kretanja stope nezaposlenosti je blagi pad broja nezaposlenih u kolovozu kod HZZ-a u kombinaciji s očekivanim sezonalnim kretanjima tijekom srpnja i kolovoza.

Od ukupnog broja izašlih iz evidencije nezaposlenih, njih 83,6% (10.384) evidenciju je napustilo temeljem „Zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti“, dok je preostalih 2.043 evidenciju napustilo radi razloga koji nisu vezani uz zapošljavanje, prvenstveno radi izlaza iz radne snage. S druge strane, od ukupnog broja novoprijavljenih nezaposlenih osoba (12.362), njih nešto više od 66% evidentirano je izravno iz radnog odnosa dok je udio osoba koje su prije evidentiranja bile ekonomski neaktivne iznosio nešto više od 20%.

U ukupnome broju nezaposlenih u kolovozu, 115.471 (ili 76,3%) osoba bile su nezaposlene manje od godinu dana, 26.255 osoba (ili 17,3%) bila je nezaposlena 1-3 godine, dok je 26,315 osoba (ili 17,4%) bila nezaposlena 3 ili više godina.

Iako je sezonski rast zaposlenih značajno izostao, jače priljeve u evidenciju nezaposlenih osoba sprječavaju Vladine izdašne mjere potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim COVID-19. Prava slika na tržištu rada doći će s istekom Vladinim mjera koje su trenutno produžene do kraja godine. Dodatan nepovoljan utjecaj na kretanja na tržištu rada doći će i s povratkom sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih kada je moguće očekivati snažniji rast nezaposlenosti i pad zaposlenosti. Zrcalit će to sliku snažnog pada gospodarske aktivnosti, a osobito kod mikro i malih poduzetnika koji su trenutno najveći korisnici Vladinih potpora za zapošljavanje.

Tagovi: tržište rada, hrvatsko tržište rada, nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
INFLACIJA
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
WASHINGTON - Inflacija je porasla u skladu s očekivanjima u veljači, vjerojatno držeći Federalne rezerve na čekanju prije nego počne razmatrati smanjenje kamatnih stopa, prema mjeri koju središnja banka smatra svojim važnijim barometrom.
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE