GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prekinut trend pada broja osiguranika pri HZMO-u

Prekinut trend pada broja osiguranika pri HZMO-u
OSIGURANICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2021 / 09:26
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon negativnog niza godišnjih stopa koji je bio prisutan od travnja prošle godine, posljednji podaci HZMO-a za ožujak zabilježili su prekid spomenutg trenda uz nastavak pozitivnih mjesečnih kretanja broja osiguranika.

Tako se broj osiguranih osoba pri HZMO-u u ožujku popeo na 1.546.937 osoba, što predstavlja rast od 0,7% ili 10.690 osoba u odnosu na veljači, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 1,1% ili 17.032 osobe.

Promatrano prema NKD-u, broj osiguranika u kategoriji Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (koja sudjeluje sa udjelom od 5,9% u ukupnom broju osiguranika) najviše je pridonio ukupnom mjesečnom rastu, zabilježivši u ožujku rast po stopi od 2,9% odnosno 2.406 osoba. Navedena kretanja rezultat su popuštanja Vladinih mjera ugostiteljima, kojima je od početka ožujka djelomično omogućen rad. S druge strane, od djelatnosti koje su zabilježile pad na mjesečnoj razini, kategorija Javna uprava i obrana ostvarila je najznačajniji doprinos ublažavanju ukupnog rasta, zabilježivši pad od 0,3% odnosno 328 osoba (s udjelom od 7,9%). Od ostalih kategorija koje su tijekom ožujka u prosjeku sudjelovale s najvećim udjelom u ukupnom broju osiguranika, Prerađivačka industrija (15,7%) i Trgovina na veliko i malo (15,4%) zabilježile su obje mjesečni rast od 0,6%.

Promatrano u odnosu na ožujak prošle godine, među djelatnostima NKD-a koje su zabilježile najsnažniji godišnji rast ističe se kategorija Građevinarstvo, zabilježivši stopu rasta od 6,5% odnosno 7.657 osoba, čime je nastavljen rastući trend prisutan od listopada 2015. godine. S druge strane, ublažavanju godišnjeg rasta najviše je pridonijela kategorija Trgovina na veliko i malo kod koje je nastavljen trend godišnjeg pada dvanaesti mjesec zaredom, a u ožujku je iznosio 0,5% ili 1.113 osobe. Prerađivačka industrija također je nastavila negativna godišnja kretanja, zabilježivši blagi pad od 0,1% odnosno 262 osobe.

Početkom ožujka Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predložilo je novi niz mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima i sektorima. Prva od navedenih mjera uključuje financiranje 100% troška neto minimalne plaće u naredna tri mjeseca, uz mogućnost produženja. Mjere za ožujak i travanj jednake su onima za siječanj i veljaču, 4.000 kuna po zaposlenom (bez kriterija o padu prihoda) bit će dostupno za one koji su prema odluci Stožera i dalje zatvoreni (pod uvjetom prijave na mirovinsko najkasnije do 30. studenog prošle godine), dok će oni koji su nakon popuštanja mjera otvoreni ali s ograničenjima, poput ugostitelja kojima je od početka ožujka dopušten rad samo na terasama, također biti dostupna subvencija, ali uz uvjet određenog pada prihoda. Uz navedeni splet mjera, očekujemo da će u godini pred nama snažnija negativna kretanja biti ublažena očekivanim početkom gospodarskog oporavka.

Tagovi: osiguranici pri HZMO, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, tržište rada, hrvatsko tržište rada, hrvatski turizam, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ANALITIČARI
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ZAGREB - Ekonomist Vuk Vuković, jedan od čelnih ljudi UGP-a, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju govorio je o tome što Hrvatsku čeka idućih godina.
Španjolska neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi
POREZI
Španjolska neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi
MADRID - Španjolska vlada neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi od posljedica pandemije koronavirusa i kompanije ne počnu pojačano zapošljavati radnike, izjavila je u petak ministrica gospodarstva Nadia Calvino.
Plenković spustio Berošu: Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva
PREMIJER
Plenković spustio Berošu: Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva
PULA - "Reforma zdravstva traje, postoje različiti planovi kako tome pristupiti. Ako postoje novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima pripremio, mogu ići na Vladu idući tjedan."
Marić oštro kritizirao Beroša, mislio da nema kamera
KRITIKE
Marić oštro kritizirao Beroša, mislio da nema kamera
ZAGREB - "Nije da ja imam nekakve sefove tamo u ministarstvu pa sam, eto, nešto odlučio otključati. Pa to je jasno kao dan. Mi taj dug prema veledrogerijama prebacujemo na dug prema banci ili gdje ćemo se već zadužiti", rekao je Marić
Danska ubrzava otvaranje zbog pada novih zaraza koronavirusom
OTVARANJE
Danska ubrzava otvaranje zbog pada novih zaraza koronavirusom
KOPENHAGEN - Danska je objavila u petak da će pokrenuti gospodarstvo ranije nego što je planirano jer se smanjuje broj zaraza covidom-19 pa se od 21. travnja otvaraju zatvoreni prostori restorana i kafića te nogometni stadioni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE