GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Previsoka inflacija potpiruje strahove da će Fed odustati od rezanja kamata

Previsoka inflacija potpiruje strahove da će Fed odustati od rezanja kamata
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 20:17
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Još jedno očitanje inflacije veće od očekivanog potiče strahove ulagača da će Federalne rezerve morati odgoditi broj i vrijeme smanjenja kamatnih stopa ove godine.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je  u ožujku 3,5% u odnosu na prethodnu godinu, što je ubrzanje u odnosu na godišnji rast cijena od 3,2% u veljači i više nego što su ekonomisti očekivali.

Godišnja promjena takozvanog "teznog" CPI-a — koji isključuje nestabilne cijene hrane i energije — iznosila je 3,8%, što je bila ista razina kao u veljači, ali desetinku postotka više od očekivanog.

"Nema sumnje da je ovo donekle razočaravajuće", rekao je Greg Daco, glavni ekonomist EY-a, za Yahoo Finance, dodajući da "ne može se poreći da previsoka stopa inflacije stavlja veći pritisak na kreatore politike da održe politiku visokih kamata na dulje razdoblje.

Investitori se slažu. Tržište dionica je palo nakon objave CPI-a, a izgledi za lipanjsko smanjenje stope od strane Fed-a su nestali, poništivši ono što je bilo uobičajeno uvjerenje na Wall Streetu.

Trgovci koji su se kladili na smanjenje u lipnju sada vide otprilike 81% šanse da Fed ne učini ništa u lipnju i približno 44% šanse za smanjenje u srpnju.

Također su smanjili broj smanjenja kamata koje vide ove godine na dva, manje od medijana od tri koji su odredili dužnosnici Feda na svom posljednjem sastanku o politici u ožujku.

Neki dužnosnici Fed-a upozoravaju da bi se broj rezova koji očekuju 2024. mogao smanjiti ako inflacija nastavi svoj vrući početak do 2024., a gospodarstvo nastavi ubrzavati.

Predsjednik FED-a Atlante Raphael Bostic, koji je smanjio broj smanjenja kamata koje vidi ove godine na samo jedno, rekao je u utorak za Yahoo Finance da ne može "odbaciti mogućnost da će se rezanje kamata čak morati pomaknuti dalje".

Bostic također nije isključio smanjenje nulte stope za 2024.

Izvješće za CPI u ožujku označava treći mjesec zaredom da se inflacija pokazala višom od očekivane. I mjesečna povećanja za CPI i temeljni CPI u ožujku iznosila su 0,4%, oba više od očekivanog.

Tagovi: fed, kamate, inflacija, kamatne stope, bostic, powell
PROČITAJ I OVO
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
OUTLOOK
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
WASHINGTON - The International Monetary Fund raised its Asia growth forecast for 2024 on Tuesday, as it remained optimistic about India’s growth and focused on the need for more stimulus from China.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE