GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prigušena osobna potrošnja glavni izazov za rusku ekonomiju

Prigušena osobna potrošnja glavni izazov za rusku ekonomiju
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2022 / 21:57
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Glavni zadaci ruske vlade u 2023. godini bit će poticanje oporavka osobne potražnje i pomoć korporativnom sektoru da postane profitabilan, rekao je u utorak prvi potpredsjednik vlade Andrej Belousov.

„Potrošačko tržište oporavlja se jako sporo” i blizu je stagnacije, rekao je Belousov.

„(Oporavak je jako spor) prije svega zato što se rast naših realnih plaća jako sporo oporavlja i to je loša strana niske stope nezaposlenosti”, rekao je Belousov.

"Cijena visoke zaposlenosti jest jako spor rast realnih plaća", naglasio je potpredsjednik ruske vlade.

Potrošačko kreditiranje, moćan alat za poticanje potražnje, također je u padu, dodao je Belousov.

Dobit kompanija manja je istodobno oko osam do 10 posto nego lani, što stvara probleme s ulaganjima, kazao je potpredsjednik ruske vlade.

"Naše kompanije financiraju više od 50 posto investicija vlastitim novcem. Ako im dobit padne, to znači da će pasti i ulaganja", objasnio je.

Slabjenje rublje u posljednje vrijeme moglo bi pomoći. Rublja je ove godine uglavnom jačala zahvaljujući kontroli kapitala i kolapsu uvoza, približivši se nakratko i razini od 60 dolara.

No, prihodi kompanija sada padaju, pa bi im više odgovarao tečaj od 70 do 80 rublji za dolar, rekao je Belousov.

Inflacija bi iduće godine trebala iznositi pet do šest posto, no Belousov očekuje da će biti još i niža, što bi središnjoj banci otvorilo prostor za ublažavanje monetarne politike radi poticanja rasta.

Zapadne sankcije Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajine zapriječile su ruskim kompanijama pristup na financijska tržišta. Brojne zapadne kompanije napustile su Rusiju koja sada traži nove partnere u prvom redu u Kini.


Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozira da će se ruski BDP ove godine smanjiti 3,4 posto. U 2023. pad bi trebao biti ublažen na 2,3 posto.

Tagovi: ruska ekonomija, osobna potrošnja, Andrej Belousov
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE