GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihvaćen samo jedan amandman na prijedlog proračuna i to za HC i sanaciju klizišta

Prihvaćen samo jedan amandman na prijedlog proračuna i to za HC i sanaciju klizišta
VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2017 / 09:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je na sjednici u četvrtak odbila zastupničke amandmane na prijedlog proračuna za 2018. godinu, a ministar financija Zdravko Marić najavio je da će prihvatiti samo jedan amandman na prijedlog proračuna izvanproračunskih fondova i to onaj vezano za Hrvatske ceste i sanaciju klizišta.

Zastupnici su na prijedlog proračuna za iduću godinu i prijedloge financijskih planova izvanproračunskih fondova podnijeli ukupno 147 amandmana te dva na prijedlog zakona o izvršenju državnog proračuna, a nakon što se danas izjasne o predloženim amandmanima trebaju donijeti proračun za 2018. godinu.

Po riječima ministra financija, od ukupno 147 podnijetih amandmana, njih 25 nije podnijeto u skladu sa Zakonom o proračunu, dok je jedan povučen.

Najveći dio amandmana na prijedlog proračuna odnosi se na resore znanosti i obrazovanja, demografije, pravosuđa, mora, prometa i infrastrukture, itd.

Ministar financija najavio je da će od podnesenih amandmana samo jedan biti prihvaćen, a odnosi se na Hrvatske ceste i sredstva za sanaciju klizišta.

Predstavnici Vlade tako bi tijekom današnjeg izjašnjavanja u Saboru prihvatili amandman Kluba zastupnika HNS-a na prijedlog financijskog plana Hrvatskih cesta, kojim bi se iznos za sanaciju klizišta povećao za sedam milijuna kuna, dok bi se za taj iznos smanjila stavka kamata na primljene zajmove.

Inače, prijedlogom proračuna za iduću godinu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na originalni proračun za ovu godinu. Ukupni rashodi bit će 133,3 milijardi kuna ili 5 milijardi viši.

Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto.

Vlada je u saboru uputila i nekoliko svojih amandmana nomotehničke prirode na konačni prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te dala prethodnu suglasnost svome predstavniku za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na taj zakon.

Ministar branitelja Tomo Medved izvijestio je da je na konačni prijedlog zakona zaprimljeno 26 amandmana, a da Vlada predlaže prihvaćanje njih četiri - jedan amandman saborskog Odbora za zakonodavstvo, jedan amandman kluba HNS-a, jedan amandman Odbora za ratne veterane i jedan amandman Neovisnih za Hrvatsku.

Tagovi: proračun, Hrvatske ceste, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
Stabilizacija europske industrijske proizvodnje u ožujku; Hrvatska iznad prosjeka
TREND
Stabilizacija europske industrijske proizvodnje u ožujku; Hrvatska iznad prosjeka

BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja stabilizirala se u ožujku, nakon pada u prethodnom mjesecu, dok je u Hrvatskoj rasla ravnomjernim tempom, znatno snažnijim od prosjeka Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

EK: Hrvatski BDP među najbrže rastućima u EU
PROGNOZE
EK: Hrvatski BDP među najbrže rastućima u EU
BRUXELLES - Europska komisija u srijedu je u proljetnim ekonomskim prognozama blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstvo za ovu godinu na 5 posto, ali i znatno povećala procjenu za iduću godinu, na 6,1 posto, kada će hrvatski BDP premašiti razinu od prije krize izazvane pandemijom.
Europska komisija uvodi zabranu plaćanja većih iznosa gotovinom
KONTROVERZE
Europska komisija uvodi zabranu plaćanja većih iznosa gotovinom
BRUXELLES - Europska komisija u srpnju bi trebala predstaviti novi paket zakona za spriječavanje pranja novca čija će glavna odrednica biti zabrana plaćanja gotovinom.
NBS: Bruto devizne rezerve na kraju aprila pale na 14 milijardi evra
REZERVE
NBS: Bruto devizne rezerve na kraju aprila pale na 14 milijardi evra
BEOGRAD - Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 278,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, što je rezultat prvenstveno odliva po osnovu plaćanja obaveza države .
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
OPORAVAK
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
BEOGRAD – Primetan je optimizam u procenama za 2021. godinu kompanija članica AmCham-a zahvaljujući oporavku svetske privrede i fiskalnim i monetarnim podsticajima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE