GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijeti nam novi val iseljavanja zbog inflacije i poskupljenja

Prijeti nam novi val iseljavanja zbog inflacije i poskupljenja
EGZODUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2023 / 09:46
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Kako se Hrvatska uvođenjem eura i u situaciji visoke inflacije suočila s novim poskupljenjima, nametnulo se pitanje kako će se to odraziti na iseljavanje ljudi iz Hrvatske, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da nam prijeti nam novi val iseljavanja.

Ako mladi s prosječnom plaćom od tisuću eura ne mogu sebi priuštiti stan koji po kvadratu stoji dvije, tri ili više tisuća eura, niti su im dostupni povoljni stanovi za najam, što će ih ovdje zadržati?

Kakva korist poduzetnicima od slobodnog tržišta ako nema potrošača, ako u zemlji ostane samo manjina imućnih i sirotinja? U državi iz koje iseljavanje nije zaustavljeno, koja muku muči s nestašicom radnika i u kojoj će ove godine broj rođene djece pasti ispod 35 tisuća, što je negativni povijesni rekord, nikome nije mudro prijetiti novim poskupljenjima ili samovoljom koja nije u interesu općeg dobra. Demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc, voditelj Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija, ističe:

– Koliko god to političari negirali, činjenica je da ulaskom u Schengen i uvođenjem eura postajemo još ranjiviji u odnosu na sve one negativnosti koje su prije utjecale na odlazak mladih. To će zajedno s poskupljenjima biti izravan potisni faktor za iseljavanje. Inflacija je visoka, sve se uzdrmalo, događalo se to i u drugim zemljama. Sada ponovno postajemo granični prostor EU te ćemo imati popriličan migracijski pritisak na Hrvatsku – kaže Šterc. Neki poslodavci, zabrinuti zbog demografske politike, zvali su ga na razgovor jer su svjesni problema nedostatka radnika te im je rekao da se nestašica radnika neće moći rješavati samo dohvatom stranih. Šterc tvrdi da je politički sustav zatvoren i ne uvažava mišljenje struke.

– Jeftina radna snaga koja dolazi u Hrvatsku tu praktično egzistira i nema mogućnosti veće potrošnje, a s obzirom na starenje hrvatske populacije, i ta će se potrošnja smanjivati, kao i ulazak sredstava EU u proračun. Sve će to imati ozbiljne posljedice kao rezultat neozbiljnog pristupa demografskoj problematici – zaključuje Šterc.

Demograf akademik Anđelko Akrap ponavlja da Hrvatska nema demografsku politiku, koja je ključna za opstanak zemlje, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Tagovi: iseljavanje iz Hrvatske, odjava Hrvata, inflacija, Stjepan Šterc, Anđelko Akrap
PROČITAJ I OVO
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
Skok inflacije u Britaniji zbog hrane i energije
INFLACIJA
Skok inflacije u Britaniji zbog hrane i energije
LONDON - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.
MMF postigao dogovor s Ukrajinom o programu vrijednom 15.6 milijardi dolara
ARANŽMAN
MMF postigao dogovor s Ukrajinom o programu vrijednom 15.6 milijardi dolara
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u utorak da je postigao dogovor s Ukrajinom o četverogodišnjem financijskom paketu vrijednom oko 15,6 milijardi američkih dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE