GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijeti nam novi val iseljavanja zbog inflacije i poskupljenja

Prijeti nam novi val iseljavanja zbog inflacije i poskupljenja
EGZODUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2023 / 09:46
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Kako se Hrvatska uvođenjem eura i u situaciji visoke inflacije suočila s novim poskupljenjima, nametnulo se pitanje kako će se to odraziti na iseljavanje ljudi iz Hrvatske, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da nam prijeti nam novi val iseljavanja.

Ako mladi s prosječnom plaćom od tisuću eura ne mogu sebi priuštiti stan koji po kvadratu stoji dvije, tri ili više tisuća eura, niti su im dostupni povoljni stanovi za najam, što će ih ovdje zadržati?

Kakva korist poduzetnicima od slobodnog tržišta ako nema potrošača, ako u zemlji ostane samo manjina imućnih i sirotinja? U državi iz koje iseljavanje nije zaustavljeno, koja muku muči s nestašicom radnika i u kojoj će ove godine broj rođene djece pasti ispod 35 tisuća, što je negativni povijesni rekord, nikome nije mudro prijetiti novim poskupljenjima ili samovoljom koja nije u interesu općeg dobra. Demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc, voditelj Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija, ističe:

– Koliko god to političari negirali, činjenica je da ulaskom u Schengen i uvođenjem eura postajemo još ranjiviji u odnosu na sve one negativnosti koje su prije utjecale na odlazak mladih. To će zajedno s poskupljenjima biti izravan potisni faktor za iseljavanje. Inflacija je visoka, sve se uzdrmalo, događalo se to i u drugim zemljama. Sada ponovno postajemo granični prostor EU te ćemo imati popriličan migracijski pritisak na Hrvatsku – kaže Šterc. Neki poslodavci, zabrinuti zbog demografske politike, zvali su ga na razgovor jer su svjesni problema nedostatka radnika te im je rekao da se nestašica radnika neće moći rješavati samo dohvatom stranih. Šterc tvrdi da je politički sustav zatvoren i ne uvažava mišljenje struke.

– Jeftina radna snaga koja dolazi u Hrvatsku tu praktično egzistira i nema mogućnosti veće potrošnje, a s obzirom na starenje hrvatske populacije, i ta će se potrošnja smanjivati, kao i ulazak sredstava EU u proračun. Sve će to imati ozbiljne posljedice kao rezultat neozbiljnog pristupa demografskoj problematici – zaključuje Šterc.

Demograf akademik Anđelko Akrap ponavlja da Hrvatska nema demografsku politiku, koja je ključna za opstanak zemlje, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Tagovi: iseljavanje iz Hrvatske, odjava Hrvata, inflacija, Stjepan Šterc, Anđelko Akrap
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE