GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Privredna komora Crne Gore: Vlada da smanji poreze na zarade

Privredna komora Crne Gore: Vlada da smanji poreze na zarade
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2018 / 19:12
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Visoke takse, naknade na lokalnom nivou, velika opterećenost troškovima rada, siva ekonomija, nelikvidnost i nemogućnost naplate potraživanja, problemi nedovoljne fleksibilnosti tržišta rada, odnosno neusaglašenost sistema obrazovanja i vještina sa potrebama tržišta rada, glavne su biznis barijere u Crnoj Gori, kazali su za CdM iz Privredne komore Crne Gore.

Stoga se nadaju da će Vlada smanjiti određene poreze, prije svega na zarade, kao što je to uradila sa akcizama.

"U 2017. godini ekonomija je zabilježila snažan rast, uprkos sprovođenju srednjoročne strategije fiskalnog prilagođavanja. Nastavak pozitivnih ekonomskih trendova zahtijeva dalje jačanje konkurentskih prednosti domaće privrede što je prije svega moguće ostvariti kroz dalje otklanjanje barijera poslovanju, te smanjenje poreskih i drugih opterećenja. Stoga, očekujemo da će Vlada shodno mogućnostima kada je u pitanju fiskalna stabilnost, smanjiti poreska opterećenja prije svega u dijelu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, a zatim kroz redefinisanje određenih fiskaliteta (porezi, takse, naknade) na lokalnom nivou, kao i njihovo usklađivanje na nivou lokalnih samouprava", ističu u PKCG.

Govoreći o naplati poreskog duga na rate, u PKCG ističu da u uslovima otežanog poslovanja, kao što su blokade firmi, omogućavanje plaćanja poreza u ratama je možda jedini način da te kompanije prevaziđu probleme, otplate prethodne dugovanja.

"Sa druge strane, sa aspekta javnih finansija i punjenja budžeta, to je način naplate poreskih potraživanja od obveznika koji zbog nelikvidnosti i poteškoća u poslovanju nijesu bili u mogućnosti da blagovremeno izmire poreske obvaveze. Stoga, je i usvojena Uredbe o odgađanju plaćanja poreskih i neporeskih potraživanja, koja podrazumijeva ne samo plaćanje zaostalih poreza, već i odgovarajućih kamata na dugovanja, te podnošenje instrumenta obezbjeđenja plaćanja. Pored toga što podržavamo napore državnih organa da privrednim subjektima omoguće prevazilaženje problema u poslovanju, mišljenja smo da bi i redovne poreske obveznike trebalo podržati stimulativnim mjerama zbog njihovog odnosa prema ukupnom poslovanju i odgovornosti prema društvu", cijene u PKCG.

U globalu, poslodavci u Crnoj Gori zadovoljni su ukupnim poslovnim ambijentom.

"Ukupan poslovni ambijent u Crnoj Gori je povoljan što je jedan od razloga da brojni investitori realizuju svoje poslovne poduhvate u našoj zemlji. Crna Gora u kontinuitetu ostvaruje napredak kada je u pitanju ambijent za poslovanje što potvrđuju i rezultati u posljednjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja. Naime, u ovogodišnjem izvještaju naša zemlja je zauzela 42. mjesto od 190 rangiranih zemalja, što predstavlja napredak za devet pozicija u odnosu na godinu ranije. Prostor za poboljšanje i dalje postoji i to u oblastima kao što su registrovanje nepokretnosti, porezi, dobijanje priključaka za električnu energiju", navode u PKCG.

Kako su naglasili, unapređenje poslovnog ambijenta zahtijeva dalje sprovođenje reformskih mjera i aktivnosti koje će doprinijeti stvaranju ekonomskog okvira pogodnog za investicije i razvoj preduzetništva.

"Poboljšanje ambijenta za poslovanje posebno je značajno zbog uticaja na poziciju zemlje u smislu atraktivnosti za strana ulaganja, na kojima, se u velikoj mjeri, zasniva crnogorski model ekonomskog rasta", cijene u PKCG.

Tagovi: Privredna komora Crne Gore, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
REJTING
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
BEOGRAD – Uprkos globalnoj krizi i produženom trajanju pandemije, agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
PREGOVORI
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
BRUXELLES – Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi smanjila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki evropski zvanicnici za Reuters.
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju
PODACI
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju

BERLIN - Njemačka je kupila podatke koji bi poreznicima trebali pomoći da otkriju porezne prevare njemačkih državljana, objavio je u petak ministar financija Olaf Scholz.

Vujčić: Rast bi mogao biti i veći od 5,9 posto
GUVERNER
Vujčić: Rast bi mogao biti i veći od 5,9 posto
ROVINJ - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u petak je na 9. susretu guvernera i bankara regije koji se održava u Rovinju, rekao da bi gospodarski rast ove godine mogao biti i veći od 5,9 posto, stope iz najnovije projekcije središnje banke
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE