GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačke cijene industrije u lipnju porasle rekordnih 24 posto

Proizvođačke cijene industrije u lipnju porasle rekordnih 24 posto
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2022 / 09:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju su skočile za 24 posto u odnosu na isti mjesec 2021., čime su porasle 16. mjesec zaredom na godišnjoj razini, a riječ je i o najvišoj stopi rasta otkad DZS vodi te podatke, tj. od 2011. godine.

Godišnje stope proizvođačkih cijena, koje su dobar prediktor inflacije, rastu kontinuirano od ožujka lani - tada je njihov rast iznosio je 3,5 posto, a u idućim mjesecima se intenzivirao, da bi u prosincu lani iznosio 16 posto, u siječnju ove godine 17,1 posto, u veljači 17,2 posto, u ožujku 19,5 posto, u travnju 21,9 posto, a u svibnju 23,7 posto.

U odnosu na svibanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju su bile jedan posto više.

Statistika pokazuje da su na rast proizvođačkih cijena većim dijelom utjecale cijene energije. Naime, ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u lipnju u usporedbi sa svibnjem one više za 0,7, a u usporedbi s lipnjem 2021. za 9,6 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom su tržištu u lipnju su na mjesečnoj razini više za 1,4 posto, dok su na godišnjoj razini porasle za 15,8 posto.

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u lipnju porasle za 0,8 posto u odnosu na svibanj, dok su prema lipnju 2021. godine porasle za 30,8 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu najviše su porasle proizvođačke cijene energije, za 90 posto. Slijedi rast cijena intermedijarnih proizvoda, za 11,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,9 posto i kapitalnih proizvoda za 4,8 posto.

U odnosu na svibanj, pak, u lipnju su na domaćem tržištu proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 1,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,1 posto, energije za 0,5 posto, kapitalnih proizvoda za 0,5 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto.

Tagovi: proizvođačke cijene industrije, hrvatska ndustrija
PROČITAJ I OVO
EK je predstavila industrijski plan kao odgovor na američki plan subvencija
INICIJATIVE
EK je predstavila industrijski plan kao odgovor na američki plan subvencija
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je danas svoj "Green Deal industrijski plan za eru neutralnosti", u pokušaju ublažavanja posljedica američkog zakona o smanjenju inflacije, koji predviđa 369 milijardi dolara pomoći američkom gospodarstvu do 2032. godine.
HNB: Uvođenje eura nema veći utjecaj na inflaciju
INFLACIJA
HNB: Uvođenje eura nema veći utjecaj na inflaciju
ZAGREB - Prvi podaci o siječanjskoj inflaciji upućuju da uvođenje eura, kao i u drugim zemljama, nema veći utjecaj na ukupnu inflaciju, ocjenjuju iz Hrvatske narodne banke (HNB).
HUP: Usporavanje inflacije u siječnju demantiralo narativ o poskupljenjima po uvođenju eura
INFLACIJA
HUP: Usporavanje inflacije u siječnju demantiralo narativ o poskupljenjima po uvođenju eura
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca je ocijenila da se popularni narativ o snažnim široko rasprostranjenim poskupljenjima po uvođenju eura pokazao pogrešnim, budući da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene u odnosu na prosinac lani.
Inflacija, čini se, usporava i u Hrvatskoj
PRVE PROCJENE
Inflacija, čini se, usporava i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku za siječanj, čini se da je inflacija u Hrvatskoj počela usporavati.
Inflacija u eurozoni pala treći uzastopni mjesec
POPUŠTANJE
Inflacija u eurozoni pala treći uzastopni mjesec
FRANKFURT - Eurozona je u siječnju zabilježila godišnju inflaciju od 8,5 posto, nakon što je u prosincu iznosila 9,2 posto, prema prvoj procjeni europskog statističkog ureda Eurostat. Inflaciju su i dalje poticale visoke cijene energije i hrane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE