GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačke cijene u industriji pale 4 posto na godišnjoj razini

Proizvođačke cijene u industriji pale 4 posto na godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju su bile za 4 posto niže u odnosu na isti mjesec prošle godine, no i za 0,7 posto više nego u lipnju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, srpanjske proizvođačke cijene, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj razini niže su za 0,2 posto, a u odnosu na lanjski srpanj manje su za 0,1 posto.

U srpnju su, u odnosu na lipanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu za industriju ukupno više za 0,7 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 2,7 posto.

Na inozemnom su tržištu, proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini više za 0,6 posto, a na godišnjoj niže za 5,5 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u srpnju ove godine u odnosu na lipanj proizvođačke cijene porasle su u energiji za 4,5 posto, a pale u intermedijarnim proizvodima 0,5 posto te u kapitalnim proizvodima, trajnim proizvodima za široku potrošnju i u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za po 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju ove godine porasle su kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto, a pale su cijene energije za 17,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto, te kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji porasle 0,8 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,4 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale 2,4 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale su stabilnost.

Na godišnjoj su razini za 0,7 posto porasle proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji a za 0,6 posto u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša. Pale su u rudarstvu i vađenju za 10,3 posto te u prerađivačkoj industriji za 4,3 posto.

Tagovi: proizvođačke cijene industrijskih proizvoda, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE