GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačke cijene u industriji pale 4 posto na godišnjoj razini

Proizvođačke cijene u industriji pale 4 posto na godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju su bile za 4 posto niže u odnosu na isti mjesec prošle godine, no i za 0,7 posto više nego u lipnju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, srpanjske proizvođačke cijene, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj razini niže su za 0,2 posto, a u odnosu na lanjski srpanj manje su za 0,1 posto.

U srpnju su, u odnosu na lipanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu za industriju ukupno više za 0,7 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 2,7 posto.

Na inozemnom su tržištu, proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini više za 0,6 posto, a na godišnjoj niže za 5,5 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u srpnju ove godine u odnosu na lipanj proizvođačke cijene porasle su u energiji za 4,5 posto, a pale u intermedijarnim proizvodima 0,5 posto te u kapitalnim proizvodima, trajnim proizvodima za široku potrošnju i u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za po 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju ove godine porasle su kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto, a pale su cijene energije za 17,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto, te kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji porasle 0,8 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,4 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale 2,4 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale su stabilnost.

Na godišnjoj su razini za 0,7 posto porasle proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji a za 0,6 posto u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša. Pale su u rudarstvu i vađenju za 10,3 posto te u prerađivačkoj industriji za 4,3 posto.

Tagovi: proizvođačke cijene industrijskih proizvoda, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bank: Ogroman dug povećava rizik od nove financijske krize
UPOZORENJE
Deutsche Bank: Ogroman dug povećava rizik od nove financijske krize
FRANKFURT - Svjetski bruto domaći proizvod vratit će se na razinu prije pandemije do sredine 2021. godine nakon neočekivano snažnijeg gospodarskog oporavka posljednjih mjeseci, no ogroman dug i korekcije monetarnih politika mogli bi povećati rizik od financijske krize, priopćio je u ponedjeljak Deutsche Bank.
Njemački ekonomski oporavak znatno snažniji od europskih konkurenata
OPORAVAK
Njemački ekonomski oporavak znatno snažniji od europskih konkurenata

BERLIN - Gospodarski pad će biti velik - to je jasno. Ali za razliku od Francuske ili Italije gdje se za 2020. očekuje recesija u dvoznamenkastim iznosima, Njemačka će vrlo vjerojatno imati pad manji od deset posto.

Izvoznici se dobro drže, pad znatno manji nego u ostatku EU
IZVOZ
Izvoznici se dobro drže, pad znatno manji nego u ostatku EU
ZAGREB - U moru minusa o kojima slušamo posljednjih mjeseci, pad izvoza od 5,9 posto u prvoj polovici ove godine u kojoj smo, kao i druge zemlje, preživjeli potpuno zatvaranje ekonomije, čini se dobrim rezultatom.
Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.
TRŽIŠTE RADA
Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.
ANALIZA - Sukladno posljednjim podacima HZZ-a, krajem kolovoza na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je registrirano 151.368 nezaposlenih osoba.
Marić o rejtingu: Posebno mi je drago da smo u ovu krizu ušli puno spremniji nego u onu iz 2008.
REAKCIJE
Marić o rejtingu: Posebno mi je drago da smo u ovu krizu ušli puno spremniji nego u onu iz 2008.
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija u subotu je dobrom vijesti za Hrvatsku ocijenio zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga od strane agencije Standard&Poor's (S&P), što je potvrda povjerenja te agencije u hrvatsku Vladu odnosno hrvatske vlasti koje su poduzele mjere za vrijeme korona krize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE