GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačke cijene u Njemačkoj u travnju porasle rekordnih 33 posto

Proizvođačke cijene u Njemačkoj u travnju porasle rekordnih 33 posto
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 12:08
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Proizvođačke cijene u Njemačkoj u travnju su dosegnule nove rekordne razine, više od 33 posto, ponajviše zbog rasta cijena energije, priopćio je u petak njemački savezni statistički ured Destatis.

Indeks proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda poskočio je u travnju na godišnjoj razini za 33,5 posto, što je najveći zabilježeni rast u Njemačkoj do sada, objavio je Destatis. U ožujku se povećao 30,9 posto.

U okruženju ruske invazije na Ukrajinu, indeks je u odnosu na prethodni mjesec porastao 2,8 posto. Ekonomisti su očekivali upola sporiji rast, za 1,4 posto.

Cijene energije poskočile su za 87 posto u odnosu na prošlu godinu i za 2,5 posto u odnosu na ožujak.

Troznamenkasti rast cijena prirodnog plina i dalje je glavni razlog rasta cijena energije. Elektrane su morale plaćati četiri puta višu cijenu nego godinu dana prije, a cijene su za industrijske potrošače porasle 260 posto, a kod preprodavača 170 posto, priopćila je njemačka statistička agencija.

Cijene struje porasle su za 87 posto, a predistributeri su platili 157 posto više nego prije godinu dana. Cijene lakog lož ulja porasle su, pak, 102 posto, a motornih goriva za 46 posto.

Ako se isključe energenti, ukupni indeks proizvođačkih cijena je porastao za 16,3 posto na godišnjoj razini i za 3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Inflacija na najvišoj razini od 1981.

Inflacija, mjerena potrošačkim cijenama, iznosila je u Njemačkoj u travnju 7,4 posto, za koliko su cijene porasle u odnosu na isti lanjski mjesec.

Zbog najviše inflacije u posljednjih 40-ak godina, u četvrtak je njemački parlament prihvatio paket mjera ekonomske pomoći za građane, uključujući uvođenje mjesečne karte za javni prijevoz od samo devet eura u cijeloj zemlji.

Paket također uključuje smanjenje poreza za benzin i dizel za kvartalno razdoblje, čime se porez na energiju spustio na minimalnu razinu dopuštenu u Europskoj uniji.

I dok vlade u zemljama eurozone nastoje pomoći građanima kako bi lakše prebrodili povećane životne troškove, Europska središnja banka (ECB) najavila je ukidanje monetarnih poticaja, uvedenih u cilju pomoći gospodarstvu za vrijeme koronakrize.

Po svemu sudeći, ti će poticaji biti ukinuti na kraju drugog tromjesečja, a potom se očekuje povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

A to bi moglo usporiti oporavak gospodarstva od koronakrize.

Tagovi: Proizvođačke cijene u Njemačkoj, njemačka ekonomija, Destatis
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE