GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvodne aktivnosti u Aziji pod pritiskom viših troškova i delta soja korone

Proizvodne aktivnosti u Aziji pod pritiskom viših troškova i delta soja korone
PRITISAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2021 / 10:54
Autor: SEEbiz/h


TOKIO - Proizvodne aktivnosti azijskih gospodarstava u srpnju su se snažno pale pod pritiskom rasta ulaznih troškova i novog vala širenja zaraze koronavirusa, što je zasjenilo solidnu globalnu potražnju i upozorilo na krhak oporavk u toj regiji.

Proizvodna aktivnost porasla je u izvoznim silama Japanu i Južnoj Koreji, iako su kompanijama naštetili prekidi lanaca opskrbe i nedostatak sirovina, povećavajući im troškove.

Kineska proizvodna aktivnost u srpnju je naglo pala, zbog smanjene potražnje prvi put u posljednjih više od godinu dana, pokazuju podatci jednog privatnog istraživanja koji su u velikoj mjeri usklađeni sa službenim podacima objavljenim u subotu i koji su pokazali usporavanje aktivnosti.

"Uska grla opskrbe i dalje su ograničavajući čimbenik. No indeks menadžera nabave (PMI) sugerira da se i potražnja hladi, zbog povećanih cijena, i opterećuje aktivnosti u industriji i graditeljstvu", rekao je Julian Evans-Pritchard iz Capital Economics.

Prema privatnim istraživanjima, u Indoneziji, Vijetnamu i Maleziji u srpnju su proizvodne aktivnosti pale zbog ponovnog širenja zaraze koronavirusa i strožih mjera zaključavanja.

Istraživanja u azijskim gospodarstvima također potvrđuju neravnomjeran tempo oporavka od pandemije, kao i u cijelom globalnom gospodarstvu, zbog čega je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio ovogodišnju procjenu rasta azijskih gospodarstva u razvoju.

"Rizik bi mogli predstavljati 'ožiljci' u rastu gospodarstava koji bi mogli ostati dulje vremena, čak i u slučaju da se aktivnosti oporave tijekom sljedećih mjeseci. Također, i hlađenje zamaha izvoza, što nije privremeni zastoj, daje naslutiti što bi mogli očekivati u sljedećim tromjesečjima", rekao je Frederic Neumann iz HSBC-u i dodao da bi neizvjesnost u procjenama mogla potaknuti azijske središnje banke na održavanje blage monetarne politike.

Kineski indeks menadžera nabave Caixin/Markit pao je u srpnju na najnižu razinu u 15 mjeseci, na 50,3 boda, u odnosu na 51,3 u lipnju, ukazujući da je rast troškova zasjenio izglede tog svjetskog središta proizvodnje.

Japanski PMI Jibun banke porastao je u srpnju na 53,0 bodova, s 52,4 boda u mjesecu ranije, iako su proizvođači bilježili rast ulaznih cijena troškova po najvećoj stopi od 2008. godine. Japan je suočen s velikim rastom broja novozaraženih delta sojem koronavirusa zbog čega je vlada proširila ograničenja zbog izvanrednog stanja na veća područja do 31. kolovoza, što je zasjenilo Olimpijske igre i smanjilo nadu za snažan oporavak rasta u razdoblju od srpnja do rujna.

PMI u Južnoj Koreji u srpnju je iznosio 53,0 bodova, a razina iznad 50 bodova ukazuje na povećanje aktivnosti već deseti mjesec zaredom. No, podindeks ulaznih cijena porastao je na drugu najveću zabilježenu razinu i naznaka je velikog pritiska na kompanije zbog rasta troškova sirovina.

Iako su se još bori sa širenjem covida-19, ublažavanje ograničenja pomoglo je da se indijska proizvodna aktivnost oporavi u srpnju, zahvaljujući rastu potražnje u zemlji i inozemstvu.

Iako su se ranije smatrale pokretačem globalnog rasta, azijska gospodarstva u razvoju zaostaju za razvijenima u tempu oporavku od posljedica pandemije, jer kašnjenja u cijepljenju štete domaćoj potražnji i zemljama ovisnim o turizmu, zamjećuje agencija Reuters.

Tagovi: Azija, gospodarstvo, PMI, oporavak, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE