GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet industrije porastao 22,5 posto na godišnjoj razini

Promet industrije porastao 22,5 posto na godišnjoj razini
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2021 / 09:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni promet industrije u kolovozu bio je za 22,5 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a u odnosu na srpanj porastao je za 3,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u kolovozu ove u usporedbi s kolovozom 2020. godine porastao je na domaćem tržištu za 22,3, a na nedomaćem za 24,1 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama u kolovozu je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja energije, za 43 posto.

Prodaja kapitalnih proizvoda porasla je za 25,2 posto, intermedijarnih proizvoda 22,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 18,7 i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,3 posto.

Promet industrije na godišnjoj razini raste od početka ove godine, s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto. U siječnju je zabilježen najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, u ožujku za 11,7 posto, travnju 40,6, svibnju 36, lipnju 20,8 i srpnju 17,8 posto.

Promet industrije u prvih osam mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdoblje porastao je za 17,4 posto, podatak je DZS-a.

Na mjesečnoj je razini promet industrije u kolovozu povećan za 3,2 posto, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 2,2, a na nedomaćem za 1,5 posto.

U kolovozu je u usporedbi sa srpnjem ukupna prodaja kapitalnih proizvoda bila veća je za pet posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,1 i intermedijarnih proizvoda za 2,8 posto, a ukupna prodaja energije smanjena je za 21 te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,9 posto.

Tagovi: promet industrije, industrija, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
RAST
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
PEKING - Kineski institut preporučio je u ponedjeljak vladi u Pekingu da za 2022. godinu odredi ciljanu stopu rasta "iznad pet posto" budući da gospodarstvo usporava u okruženju novih slučajeva zaraze koronavirusom i visokih cijena sirovina.
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
DOGOVOR
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
BRUXELLES - Ministri rada i socijalnih pitanja država članica EU-a usuglasili su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu zajedničko stajalište o minimalnim plaćama EU-a, na temelju kojeg će pregovarati s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
PAD
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
BERLIN - Potražnja za njemačkom robom naglo je pala u listopadu, pritisnuta dvoznamenkastim padom narudžbi iz inozemstva u uvjetima problema u nabavnim lancima i nestašice sirovina i poluproizvoda, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda.
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
DUG
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
ZAGREB - Bruto inozemni dug na kraju kolovoza iznosio je 45,3 milijarde eura, što je za 1,3 milijarde eura ili 2,8 posto više u odnosu na srpanj, a za 4,5 milijardi eura ili 11,1 posto više u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga prema A. Izgledi su stabilni, objavio je Fitch.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE