GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet industrije porastao 22,5 posto na godišnjoj razini

Promet industrije porastao 22,5 posto na godišnjoj razini
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2021 / 09:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni promet industrije u kolovozu bio je za 22,5 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a u odnosu na srpanj porastao je za 3,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u kolovozu ove u usporedbi s kolovozom 2020. godine porastao je na domaćem tržištu za 22,3, a na nedomaćem za 24,1 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama u kolovozu je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja energije, za 43 posto.

Prodaja kapitalnih proizvoda porasla je za 25,2 posto, intermedijarnih proizvoda 22,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 18,7 i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,3 posto.

Promet industrije na godišnjoj razini raste od početka ove godine, s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto. U siječnju je zabilježen najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, u ožujku za 11,7 posto, travnju 40,6, svibnju 36, lipnju 20,8 i srpnju 17,8 posto.

Promet industrije u prvih osam mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdoblje porastao je za 17,4 posto, podatak je DZS-a.

Na mjesečnoj je razini promet industrije u kolovozu povećan za 3,2 posto, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 2,2, a na nedomaćem za 1,5 posto.

U kolovozu je u usporedbi sa srpnjem ukupna prodaja kapitalnih proizvoda bila veća je za pet posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,1 i intermedijarnih proizvoda za 2,8 posto, a ukupna prodaja energije smanjena je za 21 te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,9 posto.

Tagovi: promet industrije, industrija, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE