GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proračun Medulina u velikom minusu

Proračun Medulina u velikom minusu
DEFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2020 / 07:52
Autor: SEEbiz / Glas Istre
MEDULIN - Vijeće Općine Medulin na nedavno održanoj sjednici izglasalo je prve izmjene i dopune Proračuna Općine Medulin za 2020. godinu, kako bi se premostio jaz između dinamike priljeva planiranih sredstava u općinsku blagajnu i obveza koje se iz tih sredstava moraju izvršavati.

Već sada, u prvih šest mjeseci tekuće godine, općinski proračun tanji je za oko 24 milijuna kuna planiranih prihoda, no svejedno bi općina trebala raspolagati s više od 80 milijuna kuna.

Rashodi poslovanja općine smanjeni su za 14,2 milijuna kuna te sada iznose 55,8 milijuna kuna. U najvećem omjeru smanjeni su materijalni rashodi poslovanja, za 9,5 milijuna kuna, od čega je najznačajnije smanjenje od 2,9 milijuna kuna na programu održavanja komunalne infrastrukture, potom 1,1 milijun kuna na proslavama i manifestacijama, dok su manji iznosi skinuti s drugih stavki. Smanjena su i sredstva za tekuće donacije za 2,3 milijuna kuna i to pretežito na programima kulture i sporta.

Djelomična utjeha za medulinski proračun je to što su u prvih šest mjeseci naplaćene pomoći koje su izostale u 2019. godini, a nisu planirane u 2020. godini, i to za Arheološki park Vižulu i reciklažno dvorište što čini oko 4,7 milijuna kuna. No, mnogim će se proračunskim korisnicima razna planirana sufinanciranja i ulaganja iz Proračuna smanjiti ili čak ukinuti. Djelom će tim mjerama štednje biti zahvaćena i pulska Opća bolnica kojoj izgradnju novog dijela bolnice i njegovo opremanje sufinanciraju mnoge općine i gradovi. Ovim je izmjenama, naime, odlučeno da će za povrat kredita za izgradnju nove pulske bolnice Općina Medulin uplatiti 65 tisuća kuna, odnosno pola od planiranog iznosa, a iako su jako često i zdušno sudjelovali u raznim donacijama opreme bolnici, ovaj put je morala biti skinuta stavka od 40 tisuća kuna za dodatno opremanje bolnice.

I dok se mnoge stavke proračuna smanjuju, troškovi Programa zaštite i spašavanja drastično su se povećali. Izvanredni troškovi zaštite i spašavanja, štogod oni predstavljali, s planirane tri skočili su na 27 tisuća kuna, a za potrebe stožera nabavljeno je potrebne opreme za 15 tisuća kuna umjesto planiranih pet.

Tagovi: proračun Medulina, Medulin, Istra, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
RAST
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
WASHINGTON - Maloprodaja u SAD-u porasla je u ožujku za 0,7 posto u odnosu na veljaču, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Lalovac: Prihvatio bih Milanovićev poziv, nemam problema s Domovinskim pokretom
PORUKE
Lalovac: Prihvatio bih Milanovićev poziv, nemam problema s Domovinskim pokretom
ZAGREB - "Jako cijenim gospodina Radića, koji dolazi iz privatnog sektora pa se s njim možda mogu bolje razumjeti nego s političarima općeg tipa.
"
Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju
UPOZORENJE
Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon upozorio je u petak da višestruki izazovi, prvenstveno inflacija i rat, prijete inače pozitivnoj ekonomskoj situaciji.
Dvije agencije potvrdile slovenski kreditni rejting
REJTING
Dvije agencije potvrdile slovenski kreditni rejting
LJUBLJANA - Bonitetne agencije Fitch i Moody's potvrdile su u petak kreditni rejting Slovenije na A, odnosno A3, sa stabilnim izgledima, objavilo je Ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE