GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proračunski deficit u EU i eurozoni smanjen u prvom tromjesečju

Proračunski deficit u EU i eurozoni smanjen u prvom tromjesečju
DEFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 15:41
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Proračunski manjak u EU i eurozoni iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u prvom tromjesečju, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata, odražavajući stabilizaciju državnih financija u procesu oporavka gospodarstva od koronakrize.

Sezonski prilagođen deficit u proračunu opće države, iskazan udjelom u BDP-u, pao je u EU u prvom tromjesečju na 6,8 posto, sa 7,5 posto u posljednja tri mjeseca 2020., izračunao je Eurostat.

U prvom prošlogodišnjem tromjesečju, neposredno uoči rasplamsavanja pandemije koronavirusa, iznosio je 2,9 posto, a u prvom tromjesečju pretpandemijske 2019. godine 0,3 posto.

Na razini eurozone deficit u proračunu opće države iskazan udjelom u BDP-u spustio se u prvom ovogodišnjem tromjesečju na 7,4 posto, s 8,1 posto u četvrtom tromjesečju 2020.

U prvom prošlogodišnjem tromjesečju iznosio je 3,0 posto, a u prvom tromjesečju 2019. godine 0,4 posto.

Manja potrošnja, stabilni prihodi

Smanjeni deficiti iskazani udjelom u BDP-u rezultat su smanjene potrošnje i stabilnih prihoda iskazanih udjelom u BDP-u, ističe Eurostat, naglašavajući da na ukupne prihode i rashode i dalje utječu mjere ublažavanja posljedica pandemije.

Ukupni su se proračunski prihodi iskazani udjelom u BDP-u u EU u prvom tromjesečju zadržali na razini prethodna tri mjeseca i iznosili su 46,3 posto.

Rashodi su pali na 53,1 posto, s 53,9 posto u četvrtom tromjesečju 2020.

U eurozoni ukupni proračunski prihodi iskazani udjelom u BDP-u također su bili nepromijenjeni u odnosu na prethodna tri mjeseca i iznosili su 46,6 posto.

Sezonski prilagođeni ukupni prihodi porasli su za oko sedam milijardi eura u usporedbi s prethodnim kvartalom, navodi Eurostat.

Ukupna proračunska potrošnja iskazana udjelom u BDP-u pala je u prvom tromjesečju na 54 posto, s 54,7 posto u četvrtom tromjesečju 2020. iznosila je 54,0 posto,

Sezonski prilagođena potrošnja smanjena je u odnosu na prethodna tri mjeseca za oko 11 milijardi eura, utvrdio je statistički ured.

Danska i Luksemburg u plusu

Prema sezonski prilagođenim podacima kojima je europski statistički ured raspolagao, samo su Luksemburg i Danska u prvom tromjesečju bilježili višak u proračunu, iskazan udjelom u BDP-u, od 3,0 odnosno 0,3 posto.

Švedska i Poljska bilježile su manjak ispod najviše dopuštene razine u EU od tri posto BDP-a, koja je zbog pandemije suspendirana.

Najveći je sezonski prilagođeni manjak u proračunu opće države, iskazan udjelom u BDP-u, bilježila Malta, od 9,8 posto.

Slijede Francuska i Češka s manjkom od 9,3 odnosno 8,8 posto.

Eurostat nije raspolagao sezonski prilagođenim podacima za Hrvatsku, Grčku, Italiju i Cipar.

Prema sezonski neprilagođenim podacima Hrvatska je u prvom tromjesečju bilježila manjak u proračunu, iskazan udjelom u BDP-u, od 4,8 posto. U prethodnom tromjesečju iznosio je 8,3 posto, a u prvom tromjesečju 2020. godine 4,9 posto.

To znači da je na početku ove godine bio gotovo upola manji od sezonski neprilagođenog proračunskog manjka na razini eurozone, koji je iznosio 9,0 posto. Znatno je manji i od manjka na razini EU-a koji je iznosio 8,2 posto, pokazuje izvješće EU-a.

Tagovi: proračunski deficit, Europska unija
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE