GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna isplaćena neto plaća u ožujku 6.713 kuna

Prosječna isplaćena neto plaća u ožujku 6.713 kuna
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 09:30
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku je s podacima o plaćama isplaćenim u veljači objavio i prelazak na novu metodologiju izračuna prosječne plaće.

Tako je prosječna plaća isplaćena u veljači 2020. iskazana prema načelu ekvivalenta punoga radnog vremena, dok su se prije prosječne plaće računale tako da se ukupne isplate podijele s brojem zaposlenih koji su te isplate primili, pri čemu su se iz obuhvata isključivali svi oni koji su ostvarili manje od 80 sati mjesečno. Obzirom da je DZS krajem travnja objavio i revidiranu seriju podataka za 2019. godinu (prema novoj metodologiji) moguća je usporedba podataka iz 2019. s objavljenim podacima za ožujak.

U ožujku su neto i bruto plaće zabilježile nominalni pad na mjesečnoj razini dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen rast. Prosječna neto plaća u ožujku iznosila je 6.713 kuna, nominalno manje za 1,1%, a realno za 1,3% u odnosu na veljaču. U odnosu na isti mjesec prošle godine, neto plaća po zaposlenome nominalno je bila viša za 1,4% dok je realna promjena iznosila 0,8%.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u ožujku iznosila je 9.181 kuna, u nominalnom izrazu niže za 1,0% a u realnom za 1,2% u odnosu na veljaču. Promatrano u odnosu na ožujak prošle godine, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome nominalno je viša za 1,3%, a realno za 0,7%.

Promatrano prema NKD-u, u ožujku je godišnji rast neto i bruto plaća podržan prije svega višim plaćama u kategorijama Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (5,9% neto i 6,7% bruto), Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (5,6% neto i 6,4% bruto) te Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje (4,8% neto i 5,9% bruto) dok su kategorije Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (-5,5% neto i -6,3% bruto), Ostale uslužne djelatnosti (-5,1% neto i -6,6% bruto) i Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikla (-1,7% neto i -3,0% bruto) zabilježile najsnažniji pad godišnjih neto i bruto plaća.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u ožujku isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz u iznosu od 11.331 kuna, dok je najniža isplaćena u Djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića u iznosu od 4.166 kuna.

Medijalna neto plaća u ožujku iznosila je 5.656 kuna što znači da je za 50% zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili niža od navedene vrijednosti, a za drugu polovicu zaposlenika iznad.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu u ožujku zabilježila je iznos od 37,74 kuna, dok je prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po satu bila 51,62 kuna.

Pod utjecajem usporavanja ekonomskih aktivnosti zbog pandemije te posljedičnih nepovoljnih trendova na tržištu rada, u narednim mjesecima očekujemo odražavanje negativnih učinaka i na kretanje bruto i neto plaća.

Tagovi: prosječna plaća u Hrvatskoj, prosječna plaća, Državni zavod za statistiku,
PROČITAJ I OVO
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju

WASHINGTON - Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u svibnju je neočekivano pala u odnosu na mjesec ranije, u uvjetima poboljšane situacije u pogledu zapošljavanja, pokazalo je u petak najnovije izvješće ministarstva rada.

Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja
MERE
Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja
BEOGRAD - Razmatra se više od 20 mera kako bi zaposlili ljude koji su izgubili posao ili se vratili iz inostranstva, a biće izabrane one najefikasnije, rekao je ministar finansija Siniša Mali u intervjuu za današnji Blic.
Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine
PROCJENE
Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine
TOKYO - Bank of Japan (BoJ) će zadržati procjenu postupnog oporavka gospodarstva u drugoj polovini godine, bez obzira na štete zbog pandemije, doznaje Reuters iz neimenovanih izvora.
Industrijska proizvodnja u Mađarskoj u travnju pala 36,8 posto
OŠTAR PAD
Industrijska proizvodnja u Mađarskoj u travnju pala 36,8 posto

BUDIMPEŠTA - Mađarska industrijska proizvodnja pala je u travnju za 36,8 posto na godišnjoj razini, uglavnom pod pritiskom pandemije koronavirusa, objavio je u petak mađarski Središnji statistički ured (KSH) u svojoj procjeni.

EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3500 kuna
ZARADE
EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3500 kuna
ZAGREB - Nitko u Hrvatskoj za puno radno vrijeme ne bi smio zarađivati manje od 4425 kuna bruto, proizlazi iz inicijative Europske komisije o osiguranju pravedne minimalne plaće za sve radnike u Europskoj uniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE