GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna plaća u 2023. realno porasla 4,6%

Prosječna plaća u 2023. realno porasla 4,6%
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 16:32
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Prema jučer objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u prosincu 2023. nastavljen je realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.

Prosječna mjesečna neto plaća, s iznosom od 1.191 eura, bila je nominalno viša za 13,9% u odnosu na prosinac prethodne godine. Prosječna bruto plaća po zaposlenome bila je na godišnjoj razini viša za 13,5%, a iznosila je 1.620 eura.

Realan rast prosječne mjesečne bruto plaće na godišnjoj razini traje od početka 2023. godine, a neto plaće od ožujka 2023. Iako je tijekom promatranog razdoblja realan rast gotovo neprekidno ubrzavao, u prosincu je dinamika rasta bruto i neto plaća blago usporila. Prosječna neto plaća viša je realno za 9,0% u odnosu na prosinac 2022. godine (u odnosu na 9,9% godišnje u studenom), dok je bruto plaća realno viša za 8,6% (u odnosu na 12,1% u studenom).

U prosincu je najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena u Proizvodnji odjeće, u iznosu od 739 eura. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 1.795 eura.

Medijalna neto plaća iznosila je u prosincu 1.005 eura (+14,9% godišnje i -2,5% mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika veća. Medijalna bruto plaća iznosila je 1.334 eura.

Na godišnjoj razini, prosječna neto plaća u 2023. godini od 1.148 eura bila je nominalno viša za 13,0%, a realno za 4,6% u usporedbi s 2022. godinom. Prosječna bruto plaća u 2023. iznosila je 1.584 eura te je nominalno bila viša za 14,8% u odnosu na godinu ranije, dok je na realnoj razini bila viša za skromnijih 6,3%.

Rast nominalnih plaća uz usporavanje inflatornih pritisaka pogoduje oporavku realnih raspoloživih dohodaka, što se pozitivno odražava na osobnu potrošnju koja će ostati predvodnik rasta i u ovoj godini. Snažan rast nominalnih plaća tijekom 2023. podršku je nalazio u rastućim zahtjevima za povećanjem plaća u javnim i privatnim poduzećima uslijed gubitka kupovne moći. Takva kretanja podržana su, između ostalog, i snažnom potražnjom za radom uslijed nedostatka radne snage. Kroz rast dohodovnih očekivanja potiče se i potražnja u gospodarstvu te posljedično i rast gospodarstva. S druge strane, kontinuiran rast troškova rada usporava proces dezinflacije u gospodarstvu.

Tagovi: plaće, zarade, neto plaća, inflacija
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE