GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna plaća za lipanj 7.711 kn, realno niža za 4,1 posto

Prosječna plaća za lipanj 7.711 kn, realno niža za 4,1 posto
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2022 / 15:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj iznosila je 7.711 kuna, što je nominalno više za 7,5 posto, a realno niže za 4,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

Realni pad plaća posljedica je rekordne inflacije. DZS je u srijedu objavio da su potrošačke cijene u srpnju bile 12,3 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u lipnju inflacija iznosila 12,1 posto.

U odnosu na plaću za svibanj ove godine, prosječna neto plaća za lipanj bila je nominalno viša za 0,3 posto, a realno niža za 0,8 posto.

Medijalna neto plaća za lipanj 2022. iznosila je 6.510 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za lipanj 2022. isplaćena je u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, u iznosu od 12.814 kuna, a najniža u proizvodnji odjeće, 4.923 kune.

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna bruto plaća za lipanj ove godine iznosila 10.492 kune, pri čemu je u odnosu na isti mjesec 2021. nominalno bila viša za 8,5 posto, a realno niža za 3,2 posto.

U odnosu na bruto plaću za svibanj 2022. nominalno je bila viša za 0,5 posto, a realno niža za 0,6 posto.

Kao i kod neto plaća, najviša prosječna mjesečna bruto plaća za lipanj 2022. bila je u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, u iznosu od 18.763 kune, a najniža u proizvodnji odjeće, od 6.320 kuna.

Za razdoblje od siječnja do lipnja 2022. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je 7.568 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za 6,8 posto, a realno niže za 1,7 posto.

Istovremeno je prosječna mjesečna bruto plaća iznosila 10.271 kunu, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje nominalno više za 7,7 posto, a realno niže za 0,8 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za lipanj 2022. iznosila je 43,24 kune, što je u odnosu na svibanj više za 0,5 posto, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 7,3 posto.

U lipnju 2022. bilo je prosječno 175 plaćenih sati, što je na istoj razini u odnosu na svibanj. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti proizvodnje kože i srodnih proizvoda, 183, a najmanji u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja, 158.

Tagovi: Prosječna plaća za lipanj, realna plaća, inflacija, inflacija u Hrvatskoj, prosječna plaća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE