GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna plaća za svibanj realno pala za 2,3 posto na godišnjoj razini

Prosječna plaća za svibanj realno pala za 2,3 posto na godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2022 / 12:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za svibanj 7.690 kuna, što je nominalno više za 8,2 posto, a realno niže za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u srijedu.

U odnosu na plaću za travanj ove godine, prosječna neto plaća za svibanj bila je nominalno više za 1,9 posto, a realno za 0,5 posto.

Realni pad plaća na godišnjoj razini posljedica je visoke inflacije, koja se posljednjih mjeseci kreće iznad 10 posto, što je njezina najviša razina od kada DZS prati podatke o inflaciji.

Medijalna neto plaća za svibanj iznosila je 6.490 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj isplaćena je u djelatnosti zračnog prijevoza, u iznosu od 12.202 kune, a najniža je isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, 4.905 kuna.

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna bruto plaća za svibanj ove godine iznosila 10.440 kuna, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 9,3 posto, a realno niže za 1,4 posto.

U odnosu na bruto plaću za travanj 2022. nominalno je bila viša za 1,9 posto, a realno za 0,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj bila je u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 17.889 kuna, a najniža je isplaćena u proizvodnji odjeće, 6.309 kuna.

Za razdoblje od siječnja do svibnja 2022. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je 7.538 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 1,2 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za svibanj ove godine iznosila je 43,01 kunu, što je u odnosu na travanj niže za 2,7 posto, a u odnosu na svibanj lani rast za 3,5 posto.

U svibnju je bilo prosječno 175 plaćenih sati, što je u odnosu na travanj rast za 4,8 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti zdravstvene zaštite, 190, a najmanji broj plaćenih sati u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja, 159.

Tagovi: Prosječna plaća za svibanj, realna plaća, inflacija, inflacija u Hrvatskoj, prosječna plaća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Plenković: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira
PREMIJER
Plenković: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira
ZAGREB - U tijeku je sjednica Vlade Republike Hrvatske. Premijer Plenković osvrnuo se na podatke Državnog zavoda za statistiku vezano za indeks potrošačkih cijena i inflaciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE