GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%

Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2023 / 09:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti blago je porasla u prosincu 2022. na 6,8% u odnosu na 6,7% u studenom.

Rast stope nezaposlenosti u skladu je s povećanjem registriranih nezaposlenih osoba pri HZZ-u (+1,4% mjesečno). Aktivno stanovništvo ostvarilo je povećanje od 0,3% u odnosu na studeni.

Na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac 2021. godine, registrirana stopa nezaposlenosti niža je za 0,5 postotna boda. Smanjenje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je pada broja registriranih nezaposlenih od 6,3% uz rast broja aktivnog stanovništva od 0,7%. U odnosu na isto razdoblje pred krizne 2019. godine registrirana stopa nezaposlenosti niža je za 2,5 postotnih bodova.

Registrirana stopa nezaposlenosti zadržavala se tokom cijele 2022. u rasponu od 6,1% do 7,8%, dok je stopa od 6,1% iz lipnja i rujna najniža evidentirana u novijoj hrvatskoj povijesti. Promatrano na razini cijele 2022., prosječan broj nezaposlenih niži je za 15,1% u odnosu na prosjek 2021., spustivši se tako na 116.127 osoba. Uslijed pada broja registriranih nezaposlenih osoba uz znatno blaži rast broja aktivnog stanovništva, prosječna registrirana stopa nezaposlenosti u 2022. godini spustila se na povijesno najnižu razinu od 6,8%. Smanjenje je to za 1,2 postotnih bodova u odnosu na prosjek 2021. godine.

S druge strane, prema privremenim podacima DZS-a o kretanju zaposlenosti, ukupan broj zaposlenih u prosincu iznosio je 1.613.807 osoba, što je povećanje za 1,2% u odnosu na prosinac 2021., ali i blagi rast od 0,3% u odnosu na studeni 2022. U razdoblju od siječnja do prosinca 2022., u prosjeku je bilo zaposleno 1.597.597 osoba ili 1,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od toga se 1.379.869 osoba ili 86,4% odnosilo na zaposlene u pravnim osobama.

Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u u 2022. godini, prema privremenim podacima, prosječan broj zaposlenih viši je za 1,3% u odnosu na 2021., 3,3% u odnosu na 2020. i 2,9% u odnosu na 2019. Gotovo četvrtina rasta prosječnog broja zaposlenih tijekom prošle godine ostvarena je u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, a kao posljedica snažne potražnje u djelatnostima povezanim s turizmom. Solidan doprinos došao je i od porasta zaposlenosti u prerađivačkoj industriji, informacijama i telekomunikacijama, građevinarstvu te stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima. Pad zaposlenosti nastavio se u financijskim djelatnostima gdje negativan trend traje još od 2015. godine.

Tržište rada za sada pokazuje snažnu otpornost na nepovoljna ekonomska i geopolitička kretanja. Tako se nastavio pad nezaposlenosti i istovremeni rast zaposlenosti, što nije karakteristika samo kretanja u Hrvatskoj već i u cijeloj EU. Tijekom 2023. očekujemo nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada., ali slabijim intenzitetom odražavajući privremeno usporavanje gospodarske aktivnosti. Stoga, projiciramo tek minimalan pad stope nezaposlenosti i nešto umjereniji rast zaposlenosti.

Tagovi: nezaposlenost, hrvatsko tržište rada, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE