GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan 18 posto manje računa nego lani, iznos manji 16 posto

Prošli tjedan 18 posto manje računa nego lani, iznos manji 16 posto
RAČUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 21:43
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine broj računa smanjen za 18 posto, a njihov iznos za 16 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 22. do 28. lipnja ove godine u svim djelatnostima izdano je 40,46 milijuna računa, što je za 18 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 3,6 milijardi kuna, što je za 16 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U trgovini je broj računa pao je za 14 posto, na 24,2 milijuna, a iznos računa za šest posto, na 2,47 milijardi kuna.

Istodobno, u ugostiteljstvu i turizmu izdano je 29 posto manje računa, ukupno njih 7,05 milijuna.

Ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu je pak smanjena za 43 posto - u proteklom je tjednu iznosila 508,9 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani iznos bio nešto viši od 890 milijuna kuna.

No, iako podaci o fiskalizaciji i dalje govore o velikom padu u turizmu i ugostiteljstvu na godišnjoj razini, uzlazni turistički trend vidljiv je u smanjenju tog minusu. Naime, podaci su za tjedan prije, od 15. do 21. lipnja ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje, govorili o gotovo za trećinu manjem broju fiskalilziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu, dok je iznos tih računa bio i više nego upola manji odnosno bilježio se minus od 56 posto.

Na tjednoj razini pad u trgovini, rast u turizmu

Kada se četvrti tjedan lipnja, tj. razdoblje od 22. do 28 lipnja uspoređuje s prethodnim tjednom, to jest razdobljem od 15. do 21. lipnja 2020. godine, ukupno se u sustavu fiskalizacije bilježi pad i broja i vrijednosti računa, i to pod utjecajem pada u trgovini na malo, dok u ugostiteljstvu raste i broj fiskaliziranih računa i njihova vrijednost.

Po podacima Porezne uprave, na tjednoj je razini broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima je pao za četiri posto, a njihov iznos za šest posto.

Na to su utjecala negativna kretanja u trgovini, koja bilježi pad broja izdanih računa za pet posto, a iznosa za 10 posto.

Nasuprot tomu, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane na tjednoj je razini broj računa porastao za pet posto, a iznosa za čak 37 posto.

Od početka korona-krize vrijednost računa manja 20 posto

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 28. lipnja ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 31 posto, a njihov iznos za 20 posto.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 554,56 milijuna računa, čija vrijednost doseže 51,4 milijarde kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je 807,2 milijuna računa, ukupne vrijednosti 63,9 milijardi kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj je razini broj računa smanjen za 24 posto, na 356,3 milijun, dok je njihova vrijednost na godišnjoj razini pala 11 posto, na 38,3 milijarde kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane pad je osjetniji, broj fiskaliziranih računa je smanjen za 53 posto, a njihov iznos za 63 posto.

U razdoblju od 24. veljače do 28. lipnja ove godine u ugostiteljstvu i turizmu fiskalizirano je 63,9 milijuna računa, u vrijednosti 2,95 milijardi kuna, što je oko pet milijardi kuna manje nego u istom vrijeme lani. Naime, u istom je lanjskom razdoblju u ugostiteljstvu i turizmu bilo fiskalizirano više od 136 milijuna računa, a njihov je iznos bio oko 7,93 milijarde kuna.

Tagovi: računi, fiskalizacija, potrošnja, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE