GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan 19 posto manje računa nego lani, iznos manji 15 posto

Prošli tjedan 19 posto manje računa nego lani, iznos manji 15 posto
RAČUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2020 / 16:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine broj računa smanjen za 19 posto, a njihov iznos za 15 posto, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 15. do 21. lipnja ove godine u svim djelatnostima izdano je 41,97 milijuna računa, što je za 19 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 3,8 milijardi kuna, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U trgovini je broj računa pao je za 14 posto, na 25,5 milijuna, a iznos računa za pet posto, na 2,75 milijardi kuna.

Istodobno, u ugostiteljstvu i turizmu izdano je 32 posto manje računa, ukupno njih 6,7 milijuna.

Ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu je pak više nego prepolovljena - u proteklom je tjednu iznosila 370,3 milijuna kuna, što je za 56 posto manje nego u isto vrijeme lani kada je iznos bio 837,4 milijuna kuna.

Rast broja i vrijednosti računa na tjednoj razini

Kada se treći tjedan lipnja, tj. razdoblje od 15. do 21. lipnja uspoređuje s prethodnim tjednom, to jest razdobljem od 8. do 14. lipnja 2020. godine, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima porastao je za 11 posto, a iznos za 12 posto.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 12 posto, a u istom je postotku porasla i njihova vrijednost.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broj računa je porastao za sedam posto, a njihova vrijednost za 15 posto.

Od početka korona-krize vrijednost računa manja 32 posto

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 21. lipnja ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 32 posto, a njihov iznos za 20 posto.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 514,1 milijun računa, čija vrijednost doseže 47,8 milijardi kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je 757,6 milijuna računa, ukupne vrijednosti 59,7 milijardi kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj je razini broj računa smanjen za 25 posto, na 332,1 milijun, dok je njihova vrijednost na godišnjoj razini pala 12 posto, na 35,8 milijardi kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane pad je osjetniji, broj fiskaliziranih računa je smanjen za 55 posto, a njihov iznos za 65 posto.

U razdoblju od 24. veljače do 21. lipnja ove godine u ugostiteljstvu i turizmu fiskalizirano je 56,8 milijuna računa, u vrijednosti 2,4 milijarde kuna, dok je u istom razdoblju lani bilo izdano više od 126,1 milijun računa, a njihov je iznos bio oko 7,04 milijarde kuna.

Tagovi: računi, fiskalizacija, potrošnja, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE