GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan izdano 22 posto manje računa nego lani, iznos smanjen 18 posto

Prošli tjedan izdano 22 posto manje računa nego lani, iznos smanjen 18 posto
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 19:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine broj računa smanjen za 22 posto, a njihov iznos za 18 posto, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 20. do 26. srpnja ove godine u svim djelatnostima izdano je 44,4 milijuna računa, što je za 22 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 4,22 milijarde kuna, što je za 18 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U trgovini je broj računa pao za 19 posto, na 26,07 milijuna, a iznos računa za 9 posto, na 2,72 milijardi kuna.

Istodobno, u ugostiteljstvu i turizmu izdano je 29 posto manje računa, ukupno njih 8,76 milijuna, a iznos je smanjen za 37 posto, na 796 milijuna kuna.

Rast broja računa na tjednoj razini za jedan posto, iznos ostao isti

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno na razdoblje od 13. do 19. srpnja 2020. godine, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima prošloga tjedna je porastao za jedan posto, dok je iznos ostao isti.

Pritom je u trgovini broj računa ostao isti, a iznos je smanjen za 2 posto, dok je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljiv rast broja računa od 5 posto, a iznosa za 12 posto.

Od početka korona-krize vrijednost računa manja 19 posto

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 26. srpnja ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen je za 29 posto, a njihov iznos za 19 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ove godine, naime, u tom je razdoblju izdano 733,5 milijuna računa, čija vrijednost doseže 67,8 milijarde kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj je razini broj računa smanjen za 23 posto, na 461,16 milijuna, dok je njihova vrijednost na godišnjoj razini pala 11 posto, na 49,25 milijardi kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broj fiskaliziranih računa smanjen je za 47 posto, na 89,5 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 55 posto te iznosi 5,6 milijardi kuna.

Tagovi: izdani računi, računi, potrošnja, fiskalizacija
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo porast će iduće godine gotovo upola slabije no što se očekivalo, prognozirala je Svjetska banka, istaknuvši visoku inflaciju koja je pritisnula realne plaće i vanjsku potražnju u ključnim trgovinskim partnerima, poput Njemačke.
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
CIJENE
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
ZAGREB - Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone ponovo su ubrzale u kolovozu, uz podršku kontinuranog snažnog rasta cijena energije, dok je u Hrvatskoj njihov rast naglo usporio, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE