GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 20 posto viša nego lani

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 20 posto viša nego lani
RAČUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2021 / 13:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 20 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za jedan posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u utorak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 21. do 27. lipnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 4,3 milijarde kuna, što je za 716,7 milijuna kuna ili 20 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 13 posto, na 45,7 milijuna.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa povećan za 15 posto, na 27,7 milijuna, a vrijednost im je porasla za 14 posto, na 2,8 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu, odnosno djelatnosti pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je povećanje broja računa od jedan posto, na 7,04 milijuna, uz rast njihove vrijednosti za 40 posto, na 695,3 milijuna kuna.

Naime, stroge epidemiološke mjere, koje su između ostalog uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, lani su stupile na snagu 19. ožujka. Prva faza popuštanja u 2020. je počela 27. travnja (omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara), druga je uslijedila 4. svibnja (omogućen rad npr. frizerima, kozmetičarima, brijačima i sl.), a treća faza popuštanja je počela 11. svibnja (počeli raditi trgovački centri, kafići i restorani, itd.).

Ove su godine, pak, uslijed popuštanja epidemioloških mjera, ugostitelji od 1. ožujka dobili mogućnost otvaranja terasa kafića i restorana, a na kojima u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu ožujka nisu smjeli posluživati svoje goste. Krajem prošlog mjeseca, točnije od 28. svibnja dopušten je rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošlog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je izdano osam posto manje računa, pri čemu im je vrijednost bila veća za jedan posto.

U odnosu na razdoblje od 21. do 27. lipnja 2019., u prošlome tjednu je u trgovini broj računa je bio manji za dva posto, dok im je vrijednost porasla za šest posto. U ugostiteljstvu i turizmu, pak, broj računa je pao za 29 posto, a njihov iznos za 22 posto, odnosno za 191,7 milijuna kuna.

Pad vrijednosti računa na tjednoj razini za dva posto

U tjednu od 21. do 27. lipnja ove godine u odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 14. do 20. lipnja 2021. godine, vidljivo je smanjenje broja računa za četiri posto, a njihovog iznosa za dva posto.

Pritom, u trgovini je u prošlom tjednu broj računa pao za pet posto, a njihova vrijednost za četiri posto, dok je u segmentu pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano sedam posto više računa, uz rast njihove vrijednosti za 30 posto.

Od 22. veljače do 27. lipnja vrijednost računa veća 11,5 mlrd kuna

Lanjske 25. veljače zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. U izvješću Porezne uprave je dana usporedba razdoblja od 22. veljače do 27. lipnja ove godine u odnosu na razdoblje od 24. veljače do 28. lipnja 2020. godine, prema kojoj je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa veći za 30 posto, a njihov iznos za 22 posto ili 11,5 milijardi kuna.

U razdoblju od 22. veljače do 27. lipnja ove godine tako je izdano 722,4 milijuna računa, čija vrijednost doseže 62,9 milijardi kuna, dok je u razdoblju od 24. veljače do 28. lipnja 2020. godine bilo izdano 554,6 milijuna računa, ukupne vrijednosti 51,4 milijarde kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 31 posto te iznos za 18 posto, a u ugostiteljstvu i turizmu za 19 i 58 posto.

U razdoblju, pak, od 22. veljače do 27. lipnja ove godine u odnosu na razdoblje od 25. veljače do 30. lipnja pretkrizne 2019. godine, broj fiskaliziranih računa je u ovoj godini bio manji za 11 posto, a njihov iznos za dva posto.

Pritom trgovina bilježi smanjenje broja računa za dva posto, a rast iznosa za četiri posto, dok je ugostiteljstvu i turizmu vidljivo smanjenje broja računa za 45 posto, a njihove vrijednosti za 43 posto.

Tagovi: fiskalizirani računi, fiskalizaciija, Porezna uprava
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE