GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 32 posto veća nego lani

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 32 posto veća nego lani
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2021 / 12:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 32 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za 11 posto uodnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci Porezne uprave.

U razdoblju od 26. srpnja do 1. kolovoza u svim djelatnosima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je gotovo 5,7 milijardi kuna, što je za oko 1,4 milijarde kuna ili 32,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 20,7 posto, na 55,4 milijuna.

U najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije - trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala prošli je tjedan fiskalizirano 31,4 milijuna računa, što je za 20 posto više nego u isto vrijeme 2020. godine. Iznos fiskaliziranih računa u trgovini je, pak, povećan za gotovo 19 posto, na 3,2 milijarde kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 13 posto više ili njih 10,3 milijuna, dok je njihova vrijednost porasla za 70 posto, na više od 1,5 milijardi kuna.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošlog tjedna ove godine s istim razdobljem pretpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano dva posto manje računa, ali im je istovremeno vrijednost bila veća za 11 posto.

Pritom je u trgovini prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine broj računa ostao isti, ali je njihova vrijednost porasla za osam posto.

U ugostiteljstvu i turizmu je, pak, prošli tjedan u odnosu na isti tjedan pretpandemijske 2019. godine zabilježeno smanjenje broja fiskaliziranih računa za 12 posto, no istodobno je njihova vrijednost porasla za 20 posto.

Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju 26. srpnja do 1. kolovoza u odnosu na tjedan od 19. do 25. srpnja ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno povećanje broja računa za dva posto, a njihova iznosa za četiri posto.

Pritom je u trgovini broj računa na tjednoj razini porastao za jedan posto, a njihova iznosa za dva posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa porastao za četiri posto, a njihova vrijednost za 13 posto.

Od 22. veljače do 1. kolovoza vrijednost računa veća 16,88 milijardi kuna

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke - od 22. veljače do 1. kolovoza ove u odnosu na razdoblje 24. veljače do 2. kolovoza 2020. godine, prema kojima je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa veći za 27 posto, a njihov iznos za 23 posto ili za 16,88 milijardi kuna.

Naime, u svim je djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 1. kolovoza ove godine fiskalizirano ukupno 986,7 milijuna računa, čiji je ukupni iznos 89,03 milijarde kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 27 posto, na njih 618,6 milijuna, a iznos za 17 posto, na 60,8 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 121,7 milijuna računa, što je na godišnjoj razini porast za 15 posto, a njihova vrijednost je porasla za 60 posto, na 10,45 milijardi kuna.

Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za 10 posto, a njihov iznos za jedan posto.

U trgovini na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 1. kolovoza 2021. godine u odnosu 25. veljače do 4. kolovoza 2019. godine fiskalizirano dva posto manje računa, ali je ukupan iznos na njima četiri posto veći.

Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu i dalje bilježe osjetnije minuse s 38 posto manjim brojem računa i 25 posto manjim iznosom tih računa.

Tagovi: fiskalizirani računi, potrošnja, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
REAKCIJE
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković objavio je u subotu da je potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske i procjena gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost.
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
REJTING
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
DOBRE VIJESTI
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
ATENA - Hrvatska će uskoro dobiti više od 800 milijuna eura za početak provedbe projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), najavio je premijer Andrej Plenković nakon susreta s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen u petak u Ateni.
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
SKANDALI
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
WASHINGTON - Svjetska banka otkazala je objavu izvješća o regulativi poslovanja u zemljama širom svijeta nakon što je istraga razotkrila "neprimjereni pritisak" čelnika pri sastavljanju ljestvice i sporni plasman Kine, ali i Saudijske Arabije, UAE-a i Azerbajdžana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE