GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rad djece u porastu prvi put nakon dva desetljeća

Rad djece u porastu prvi put nakon dva desetljeća
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 08:06
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Rad djece u porastu je prvi put nakon dvadeset godina, svako deseto dijete u svijetu prisiljeno je na rad, a milijuni bi mogli biti prisiljeni na rad zbog pandemije covida 19, upozorili su Ujedinjeni narodi u četvrtak.

Broj djece koja su prisiljena na rad povećao se na 160 milijuna, sa 152 milijuna 2016. godine, a najveće je povećanje u Africi zbog rasta stanovništva, krize i siromaštva, priopćili su Međunarodna organizacija rada i UNICEF. “Nazadujemo u borbi protiv iskorištavanja rada djece, a prošla godina tu borbu nije nimalo olakšala”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore uoči Svjetskoga dana borbe protiv dječjega rada, koji se obilježava 12. lipnja.

“Sada, kada smo ušli u drugu godinu globalnoga zatvaranja gospodarstva, zatvaranja škola, poremećaja u ekonomiji i smanjivanja nacionalnih proračuna, obitelji su prisiljene donijeti teške odluke”, dodala je.

UN je 2021. godinu proglasio Međunarodnom godinom ukidanja dječjega rada, istaknuvši da je nužno hitno nešto poduzeti kako bi se ostvario cilj potpunoga iskorjenjivanja dječjega rada do 2025. godine.

No, veliki napredak ostvaren nakon 2000. godine, kada je radilo 246 milijuna djece, sada se preokrenuo pa bi do kraja 2022. godine broj djece koja rade mogao narasti na 206 milijuna, ne uvedu li vlade stroge mjere i ne zaštite li najranjivije, ističe se u izvješću.

UN je priopćio da su djeca sada možda prisiljena raditi duže i u težim uvjetima zbog gospodarskih teškoća i zatvaranja škola uslijed pandemije te da su mnoga od njih možda prisiljena i na najgore oblike dječjega rada.

U izvješću se naglašava da se povećao broj djece koja rade u dobnoj skupini od 5 do 11 godina, kao i broj djece koja su prisiljena raditi poslove opasne za njihovo zdravlje i sigurnost. “To smo mogli mjeriti prije pandemije”, rekla je Claudia Cappa, koja je sudjelovala u izradi izvješća i viša savjetnica u UNICEF-u. “Utjecaj covida 19 daje nam dodatne razloge za brigu”, dodala je.

Cappa smatra da bi broj djece koja rade mogao biti smanjen za 16 milijuna uz određene mjere poput univerzalnih dječjih doplataka i osiguravanja besplatnoga i kvalitetnoga školovanja do minimalne dobi za zapošljavanje.

Glavni direktor Međunarodne organizacije rada Guy Ryder smatra da je nužno povećati ulaganja u ruralni razvoj i poljoprivredu, jer na taj sektor otpada 70 posto dječjega rada. “Nove procjene su upozorenje. Ne možemo stajati po strani dok je nova generacija djece ugrožena”, rekao je Ryder.

Smatra da je sada ključni trenutak u kojemu se mora nešto poduzeti kako bi se prekinuo krug siromaštva i dječjega rada.

Tagovi: dječji rad, rad djece, Ujedinjeni narodi
PROČITAJ I OVO
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
POTEZI
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
LONDON - Čelnici skupine G7 usvojili su u subotu na samitu u Engleskoj plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protutežu jačanju utjecaja Kine.
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
REJTING
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
BEOGRAD – Uprkos globalnoj krizi i produženom trajanju pandemije, agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
PREGOVORI
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
BRUXELLES – Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi smanjila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki evropski zvanicnici za Reuters.
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju
PODACI
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju

BERLIN - Njemačka je kupila podatke koji bi poreznicima trebali pomoći da otkriju porezne prevare njemačkih državljana, objavio je u petak ministar financija Olaf Scholz.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE