GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rad od kuće: Sloboda izbora ili nužno zlo?

Rad od kuće: Sloboda izbora ili nužno zlo?
MODELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Silom prilika, tvrtke su na brzom tečaju morale naučiti novi, digitalni svijet rada. Za rad od kuće nema samo ni euforije, ni samo kuknjave: u svakom slučaju se još radi na novom, hibridnom obliku rada.

Jedno je izvjesno: znanstveni ili rad u upravi se i u budućnosti više neće samo obavljati za pisaćim stolom u uredu. "Nova normalnost" nakon korone je hibridna: mješavina boravka u tvrtki i rada od kuće u različitim omjerima i na različitim mjestima.

Načelno, doba pandemije je pokazalo kako rad od kuće uglavnom funkcionira i u to su se uvjerili čak i u inače nepovjerljivim obiteljskim tvrtkama. Udruga poslodavaca Ruhrskog područja i Zapadne Vestfalije je objavila anketu po kojoj je 30 do 40% zaposlenih svoj posao moglo obavljati i od kuće.

"Taj visoki postotak je i nas iznenadio jer je naših, oko 430 članova zapravo tvrtke koje uglavnom dolaze iz industrijskog sektora", kaže poslovođa udruge Dirk Erlhöfer.

Već s početkom pandemije su i mediji u prvom redu isticali prednosti rada od kuće: bolje savladavanje obiteljskih i poslovnih obaveza je povećalo motivaciju i učinkovitost rada. Isto tako, virtualna komunikacija je postala nešto normalno. Bilo je bitno manje dana bolovanja, a čini se i da je rad od kuće privlačan i za potencijalne stručne i vodeće kadrove u tvrtki.

No brzo se vidjelo kako takav rad stvara i probleme:

"Na primjer, postalo je još teže postići dogovor između uprave i proizvodnje, bilo je tehničkih poteškoća ili pojava 'zaposlenih dvije klase' (onih koji mogu i onih koji ne mogu raditi od kuće), što je moglo poremetiti sklad u nekoj tvrtki. Ali dojam naših članova jest kako ipak prevladavaju prednosti", kaže Erlhöfer. U svakom slučaju, 80% tih tvrtki planiraju i bez korone u budućnosti više mobilnog rada.

Kemijski koncern BASF razvija hibridni model kako bi njegovi zaposlenici surađivali djelom "u živo", a dijelom virtualno. Koncern tu svjesno ne želi određivati neka kruta i pravila koja bi vrijedila globalno.

"Mi ćemo ubuduće našim timovima omogućiti visok stupanj fleksibilnosti kako bi obavili svoje poslove", kaže glasnogovornica koncerna Valeska Schößler.

"Koliko dana i kako točno će se i ubuduće raditi mobilno, to dogovaraju suradnici i voditelji, uvažavajući okvire samog posla."

"Test u laboratoriju ili upravljanje i popravak nekog pogona se ne može obaviti virtualno i od kuće. Niti svi suradnici imaju primjerene uvjete raditi kod kuće. Neki pak cijene to jasno i prostorno razgraničenje između rada u uredu i privatnog života", kaže Schößler. "I sasvim posebno, kad je riječ o kreativnom razvoju ideja je osobna blizina i direktna razmjena misli često ključ za uspjeh."

Koncern BASF se veoma ozbiljno prihvatio analize rezultata rada od kuće kako bi stvorio novi i drugačiji svijet rada budućnosti. Jer u jedno su svi uvjereni: gotovih rješenja kojim bi se riješili svi problemi - nema

Zapravo je ova pandemija i suradnike i uprave tvrtki natjerala shvatiti kako susreti zaposlenih pred aparatima za kavu ili brbljanje na hodnicima nipošto nisu "gubljenje vremena", nego važan sastojak zajedništva čitavog poduzeća i često izuzetno važan impuls u kreativnosti.

Zato se i ured budućnosti drugačije promišlja: tu naravno trebaju biti prostori za nesmetan rad, za dogovore i projekte, ali i otvoreni prostori za rad i komunikaciju kao i za digitalnu prisutnost, piše u studiji radne skupine Njemačke akademije za tehničke znanosti (acatech) u kojoj su okupljeni kadrovski direktori mnogih njemačkih velikih tvrtki. Za usredotočen rad ili za rutinske poslove se može netko povući i kući ili na neko drugo mjesto, ali važno je i jedno i drugo.

Rad od kuće se osobito brzo proširio kod novih tvrtki jer su one znale cijeniti njegove prednosti: sudjelovanje na sastancima je odjednom postalo moguće i bez velikih putnih troškova, a stručnjaci su video-konferencijama mogli pomoći bilo gdje u svijetu. Ali i oni su brzo shvatili kako tu nedostaje ljudskog kontakta, makar su neke tvrtke i to pokušali nadomjestiti digitalno.

OroraTech iz Münchena koji se inače bavi ranom dojavom šumskih požara putem satelita je uvela na primjer "Donut-Calls": to su virtualne pauze za kavu gdje su se slučajnim odabirom virtualno "sastali" posve različiti suradnici tvrtke. Osoblje tvrtke Cloud & Heat koji se bavi energetski učinkovitim računarskim centrima je priređivala virtualno sudjelovanje u igrama nakon radnog vremena.

No takva stalna digitalna komunikacija može biti i problem: platforma za zaposlenje Campusjäger je sudjelovala u istraživanju na kojem su ispitanicima mjerili otkucaje srca i druge elemente tjelesnih poremećaja kad ih stalno pištanje njihovih aplikacija za timski rad smeta u koncentraciji i izaziva stres. Ispalo je da su u Home Officeu zaposleni još osjetljiviji ako imaju dojam da ih se "zaobilazi".

Isto tako, kad puki boravak u uredu više nije mjerilo "marljivosti" onda je i povjerenje izuzetno važno - i to u oba smjera. Tu je velik problem i ocjena učinkovitost suradnika koja se više ne može činiti na paušalan način. Uobičajene rutine moraju biti prekinute i mora se ponovno razgovarati o temi dostupnosti.

Radna skupina acatech je složna u zaključku:

"Nema nikakvog generalnog plana za oblikovanje budućeg svijeta rada koji bi uvažio sve moguće razvoje i koji bi mogao postaviti pravila." Tu se još mora mnogo raditi i istraživati i to čini i koncern BASF u svom sjedištu u Ludwigshafenu.

"U okviru projekta Flex Work ćemo ove godine razviti osnove za fleksibilni rad i kada je riječ o konceptu ureda, informatičkim rješenjima kao i savjete za suradnju u timovima", kaže nam Valeska Schlößer.

Pripremaju svojevrsnu "digitalnu kutiju s alatima" za radionice, ankete, za kreativan i organizacijski rad. Posebno se i za vodeće kadrove razvijaju predavanja kako uopće voditi momčad u ovim novim okolnostima.

Tagovi: rad od kuće, rad na daljinu, Campusjäger, OroraTech, nova normalnost, BASF
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE