GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radna skupina: Najprije pomoći u osiguranju likvidnosti

Radna skupina: Najprije pomoći u osiguranju likvidnosti
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2020 / 15:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Radna skupina za unapređenje uvjeta poslovanja u Republici Hrvatskoj na današnjem je sastanku zaključila da prve mjere pomoći gospodarstvu za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa trebaju biti usmjerene na osiguranje dodatne likvidnosti potrebne poduzetnicima.

Dodatnu likvidnost, smatra skupina, treba osigurati iz državnog proračuna, novcem poslovnih banaka i sredstvima europskih financijskih institucija.

Radna skupina održala je sjednicu jutros. Na prošloj sjednici Vlade proglašena je nacionalnom kontakt točkom za praćenje utjecaja koronavirusa i COVID-19 bolesti na hrvatsko gospodarstvo.

Uz predstavnike Vlade i ministarstava, na sastanku su prisustvovali predstavnici agencije HAMAG-BICRO, HBOR-a, Carinske i Porezne uprave, Hrvatske narodne banke, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge Hrvatski izvoznici, Hrvatske udruge banaka i Državnog zavoda za statistiku.

"Krenut ćemo sa setom mjera za potrebe kojih ćemo mijenjati i prilagoditi zakonodavni okvir, dok za drugi set mjera neće biti potrebno prolaziti istu proceduru, već će se u izmjene ići promptno“, naglasio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i dodao kako razgovori o mjerama idu u smjeru odobravanja potrebnih zajmova i jamstava, odgode plaćanja pojedinih obveza ili uvođenja moratorija na njih.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ići će u proceduru izmjene Zakona o poticanju ulaganja.

"Tako ćemo onima koji su već u sustavu poticajnih mjera omogućiti odgodu vraćanja korištenih sredstava za minimalno dvije godine", zaključio je ministar.

Radna skupina će na tjednoj bazi izvještavati Vladu i Europsku komisiju o svim utvrđenim negativnim utjecajima po nacionalno gospodarstvo.

Tagovi: Radna skupina za unapređenje uvjeta poslovanja u Republici Hrvatskoj, Darko Horvat
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE