GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radunović: Dogodine prednost zaduživanju na domaćem tržištu

Radunović: Dogodine prednost zaduživanju na domaćem tržištu
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2018 / 10:00
Autor: SEEbiz / CdM / Pobjeda
PODGORICA - Sve obaveze u narednoj godini će se nesmetano servisirati. Za otplatu duga tokom 2019. biće korišćeni depoziti ostvareni u tekućoj godini, koji se procjenjuju na 180 do 200 miliona eura.

"Vlada će prednost prilikom zaduživanja dati domaćem tržištu i izdavanju lokalnih obveznica. Druga garancija Svjetske banke zavisiće od naših rezultata reformi u upravljanju javnim finansijama, tržištu rada, penzijskom i finansijskom sektoru. Od Svjetske banke se očekuje do 15 miliona eura kredita za smanjenje prekobrojnih u državnoj administracij"i, kazao je u intervjuu Pobjedi ministar finansija Darko Radunović.

Prema njegovim riječima dospjele obaveze će se nesmetano servisirati tokom 2019. godine.

"Vlada će u 2019. nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta obezbijediti u cilju otplate duga i obaveza iz prethodnog perioda i finansiranja kapitalnog budžeta, prvenstveno izgradnje prioritetne dionice auto-puta. U toku 2019. godine, ukupne obaveze po osnovu glavnice rezidentima i nerezidentima iznosiće 373,6 miliona eura, dok će otplata kamate i drugih troškova iznositi 95,75 miliona. Takođe, ukupna obaveza po osnovu otplate obaveza iz prethodnog perioda iznosi 18,5 miliona. Za otplatu duga tokom 2019. godine biće korišćeni depoziti ostvareni u 2018. godini, koji se procjenjuju u iznosu od 180 do 200 miliona", objašnjava ministar.

Radunović navodi da će prilikom novog zaduženja prednost dati domaćem tržištu.

"Tokom 2019. sredstva za finansiranje budžeta će biti obezbijeđena iz postojećeg depozita, kao i zaduženjem na finansijskom tržištu, prvenstveno u okviru već postojećih ugovora, poput ugovora o kreditu za auto-put Bar Boljare, prioritetna dionica Smokovac-Uvač Mateševo. Pored kredita za auto-put i ostale razvojne projekte, u cilju obezbjeđivanja nedostajućih sredstava u 2019, prednost će se dati domaćem tržištu i izdavanju lokalnih obveznica, sa različitim periodima otplate. Takođe, u obzir dolaze komercijalni aranžmani sa domaćim bankama, zavisno od interesovanja banaka i uslova pod kojima će se sredstva obezbjeđivati", kazao je on.

Radunović napominje da Crna Gora, u cilju dobijanja druge garancije Svjetske banke za razvojnu politiku, sprovodi reforme u dva stuba koji se odnose na jačanje fiskalne održivosti i ukupne finansijske otpornosti ekonomije.

"Budući da se reforme sprovode u više oblasti, od upravljanja javnim finansijama, preko tržišta rada i penzijskog sistema, do reforme finansijskog sektora, sprovođenje tih reformi će uticati na dobijanje druge garancije Svjetske banke. Cilj dobijanja garancije je da Crnoj Gori obezbijedi povoljna sredstva za refinansiranje dijela javnog duga koji dospijeva 2020. godine. Naš plan je da se navedena garancija (PBG2) odobri od strane Svjetske banke do trećeg kvartala 2019. godine, a dinamika i kvalitet sprovedenih reformi predviđenih za dobijanje PBG2 uticaće i na izvjesnost njenog dobijanja", rekao je ministar.

On se osvrnuo i na prekobrojnost zaposlenih u administraciji, te dodao da je Vladi cilj da poveća ukupnu zaposlenost u državi, tako što će povećati stepen zaposlenosti u privatnom sektoru u odnosu na javni.

"Vlada je u julu 2018. usvojila Plan optimizacije javne uprave 2018-2020. Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo finansija prate primjenu plana optimizacije kako na lokalnom, tako i na centralnom nivou, pa je za prva dva mjeseca implementacije plana smanjen broj zaposlenih za 339. Sa Ministarstvom javne uprave razmatramo modele podsticajnih mjera za lica koja budu sporazumno raskinula radni odnos ili budu proglašena tehnološkim viškom. Za tehnološke viškove svakako će biti obezbijeđene otpremnine, a sada smo u fazi utvrđivanja preduslova za obezbjeđivanje naknada u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa, za što očekujemo i kreditnu podršku Svjetske banke. Podsticajne mjere mogu ići u pravcu davanja paketa mjera u sklopu mjera aktivnog zapošljavanja, povoljnijih kredita i sl", objasnio je on.

Radunović ističe da su prihodi budžeta u periodu januar oktobar 2018. godine naplaćeni u iznosu od 1.418,8 miliona eura, što je, kako dodaje, u odnosu na isti period prethodne godine više za 163,9 miliona eura ili 13,1 odsto.

"Istovremeno, prihodi su približno na nivou planiranih za 10 mjeseci. Rast naplate prihoda u odnosu na isti period 2017. godine prvenstveno je uslovljeno boljom naplatom PDV-a i to za 64,6 miliona eura ili 14,3 odsto, kao rezultat povećanja standardne stope PDV-a za 2 odsto i rasta ekonomske aktivnosti", objašnjava on.

Kako dodaje, kada je riječ o drugoj velikoj kategoriji prihoda, a to su porezi i doprinosi na zarade, zabilježen je njihov rast, tako da je porez na dohodak viši za 5,7 miliona eura, a doprinosi za 25,6 miliona u odnosu na isti period prethodne godine.

"Prihod od poreza na dohodak je na nivou od 98,1 odsto plana, dok su doprinosi premašili plan za 0,7 odsto. Od poreza na dobit prihodi su zabilježili rast od 18,7 miliona ili 39,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe, i u odnosu na plan prihodi od poreza na dobit su viši za 6,7 miliona ili 11,3 eura. Prihod od akciza u periodu januar-oktobar je manji za dva miliona ili jedan odsto u odnosu na isti period prethodne godine, ali očekujem da će do kraja godine biti na nivou prošlogodišnjih. Od ostalih kategorija najveći rast su zabilježili ostali prihodi, naknade i donacije i to za 34,8 miliona, 6,5 miliona, odnosno 3,7 miliona u odnosu na isti period prošle godine", rekao je on između ostalog.

Tagovi: Darko Radunović, Vlada Crne Gore, Svjetska banka, autoput Bar-Boljare
PROČITAJ I OVO
Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto
OŠTAR PAD
Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto
ZAGREB - Potražnja za radnicima prošle je godina pala za četvrtinu u odnosu na 2019., a veliki porast se ne očekuje ni u ovoj godini jer će se reaktivirati radna snaga koja je ostala zaposlena zahvaljujući vladinim mjerama pomoći gospodarstvu.
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
REJTING
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima.
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
SAD-KINA
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
WASHINGTON - SAD je zbog trgovinskog rata koji je predsjednik Donald Trump zapodjenuo s Kinom izgubio 245.000 radnih mjesta, a postupno obostrano smanjivanje carina potaknulo bi rast i djelomice nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA - Kumulativna izravna strana ulaganja (FDI) iz EU-a u Kinu tijekom proteklih dvadeset godina dosegla su više od 140 milijardi eura, dok je istodobno razina kineskih FDI u Europskoj uniji iznosila 120 milijardi eura
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
PORUKE
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
WASHINGTON - Vlade diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE