GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raspoloženje slovenskih potrošača dodatno pogoršano

Raspoloženje slovenskih potrošača dodatno pogoršano
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 21:13
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Raspoloženje potrošača u Sloveniji pogoršalo se u kolovozu drugi mjesec zaredom. Pokazatelj povjerenja potrošača pao je za dva postotna boda na mjesečnoj razini. Unatoč pogoršanju, i dalje je bio jedan postotni bod veći od dugoročnog prosjeka. Na godišnjoj razini porastao je za dva postotna boda, priopćio je zavod za statistiku.

Među pojedinačnim pokazateljima koji čine pokazatelj povjerenja potrošača, tri su se pogoršala: očekivanja veće kupnje (za sedam postotnih bodova), očekivanja u vezi s financijskim stanjem u kućanstvu (za dva postotna boda) i trenutno financijsko stanje u kućanstvu (za dva postotna boda). S druge strane, pokazatelj očekivanja o ekonomskoj situaciji u zemlji poboljšao se za tri postotna boda.

„Osim pogoršanja raspoloženja posljednjih mjeseci, potrošači očito osjećaju i rast cijena. Vrijednost pokazatelja kretanja cijena u posljednjih 12 mjeseci raste od siječnja ove godine i dosegla je najvišu razinu od studenog 2008. godine ", navodi se u državnoj statistici.

Povećanje povjerenja potrošača na godišnjoj razini u međuvremenu je uglavnom posljedica optimističnijih očekivanja potrošača o ekonomskoj situaciji u zemlji (za 11 postotnih bodova) i mišljenja potrošača o trenutnoj financijskoj situaciji kućanstva (za jedan postotni bod) ). Očekivanja potrošača o financijskoj situaciji u kućanstvu (niža za tri postotna boda) i o većim kupnjama (za jedan postotni bod) bila su manje optimistična.

Od prosjeka prethodne godine, pokazatelj povjerenja potrošača povećan je za šest postotnih bodova u tekućem mjesecu.

Tagovi: Raspoloženje slovenskih potrošača, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE