GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raspoloženje slovenskih potrošača dodatno pogoršano

Raspoloženje slovenskih potrošača dodatno pogoršano
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 21:13
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Raspoloženje potrošača u Sloveniji pogoršalo se u kolovozu drugi mjesec zaredom. Pokazatelj povjerenja potrošača pao je za dva postotna boda na mjesečnoj razini. Unatoč pogoršanju, i dalje je bio jedan postotni bod veći od dugoročnog prosjeka. Na godišnjoj razini porastao je za dva postotna boda, priopćio je zavod za statistiku.

Među pojedinačnim pokazateljima koji čine pokazatelj povjerenja potrošača, tri su se pogoršala: očekivanja veće kupnje (za sedam postotnih bodova), očekivanja u vezi s financijskim stanjem u kućanstvu (za dva postotna boda) i trenutno financijsko stanje u kućanstvu (za dva postotna boda). S druge strane, pokazatelj očekivanja o ekonomskoj situaciji u zemlji poboljšao se za tri postotna boda.

„Osim pogoršanja raspoloženja posljednjih mjeseci, potrošači očito osjećaju i rast cijena. Vrijednost pokazatelja kretanja cijena u posljednjih 12 mjeseci raste od siječnja ove godine i dosegla je najvišu razinu od studenog 2008. godine ", navodi se u državnoj statistici.

Povećanje povjerenja potrošača na godišnjoj razini u međuvremenu je uglavnom posljedica optimističnijih očekivanja potrošača o ekonomskoj situaciji u zemlji (za 11 postotnih bodova) i mišljenja potrošača o trenutnoj financijskoj situaciji kućanstva (za jedan postotni bod) ). Očekivanja potrošača o financijskoj situaciji u kućanstvu (niža za tri postotna boda) i o većim kupnjama (za jedan postotni bod) bila su manje optimistična.

Od prosjeka prethodne godine, pokazatelj povjerenja potrošača povećan je za šest postotnih bodova u tekućem mjesecu.

Tagovi: Raspoloženje slovenskih potrošača, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
INFLACIJA
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
WASHINGTON - Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama usporila je u srpnju na 8,5 posto na godišnjoj razini jer su inflatorni pritisci blago popustili, a najviše su pale cijene benzina.
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
ZAGREB - Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirana je 109.571 nezaposlena osoba, čime je, prvi put nakon pet mjeseci pada, na mjesečnoj razini zabilježen rast broja nezaposlenih, i to za 3,6 posto, dok se na godišnjoj razini i nadalje bilježi pad, za 13 posto u odnosu na lanjski srpanj.
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE