GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast broja osiguranika pri HZMO-u u srpnju

Rast broja osiguranika pri HZMO-u u srpnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 10:24
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HZMO-a, u srpnju je treći mjesec zaredom zabilježen rast broja osiguranika na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj razini nastavljen negativan trend kretanja koji traje od travnja ove godine.

Broj osiguranika na kraju srpnja popeo se na 1.554.330 osoba (12.717 osoba ili 0,8% više nego u lipnju).

Broj zaposlenih u kategoriji Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (koja sudjeluje s udjelom od 6,6% u ukupnom broju osiguranika) zabilježio najveći rast na mjesečnoj razini od 9,8%. S druge strane, od djelatnosti koje su zabilježile značajniji pad na mjesečnoj razini, kategorija Obrazovanje ostvarila je pad od 2,9% (s udjelom od 7,3%). Od ostalih kategorija koje su u posljednjih 12 mjeseci u prosjeku sudjelovale s najvećim udjelom osiguranika u ukupnom broju osiguranika, Prerađivačka industrija (15,7%) je zabilježila mjesečni rast od 0,3%, Trgovina na veliko i malo (15,5%) također rast, po stopi od 1,0% dok je Javna uprava i obrana (7,9%) zabilježila pad od 0,5%.

Kao što je spomenuto, broj osiguranika na godišnjoj razini nastavio je četvrti mjesec zaredom padati. U odnosu na isti mjesec 2019., broj osiguranika manji je za 46.075 osoba ili 2,9%. Među djelatnostima koje su zabilježile najveće negativne promjene u srpnju je prije svega kategorija Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane koja je zabilježila negativnu godišnju stopu rasta od 18,0%. Izravna je to posljedica manje potrebe za zaposlenima zbog posljedica pandemije COVID-19 odnosno zamjetno nižeg broja dolazaka i noćenja turista. Iako s manjim udjelom u ukupnom broju osiguranika (0,1%), slijedi kategorija Djelatnosti kućanstava s godišnjim padom od 13,5%.

Od ostalih kategorija koje sudjeluju s visokim udjelima, godišnji pad također su zabilježile Prerađivačka industrija (-2,9%), Trgovina na veliko i na malo (-2,4%) te Javna uprava i obrana (-4,2%).

Broj osiguranika pri HZMO po prvi puta od 2014. godine ima tendenciju godišnjeg pada, s očekivano najvećim negativnim doprinosom u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Do kraja godine, a osobito od rujna nadalje, kada se dio sezonskih radnika vraća na Zavod za zapošljavanje, moguće je očekivati snažan rast nezaposlenosti i pad zaposlenosti. S druge strane, blagi oporavak broja osiguranika na mjesečnoj razini potvrđuje ubrzanje određenih poslovnih aktivnosti kojima središnja turistička sezona ide u prilog.

Tagovi: hrvatsko tržište rada, HZMO, hrvatski turizam, nezaposlenost, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE