GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast broja zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini

Rast broja zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2022 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju bilo 1,61 milijuna zaposlenih, što je za 1,6 posto više nego u svibnju te dva posto više nego u lipnju prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS), čiji podaci pokazuju i pad broja nezaposlenih i stope registrirane nezaposlenosti na 6,1 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je nezaposlenih u lipnju bilo 105.798, što je za 3,7 posto manje nego u svibnju, a na godišnjoj je razini to pad za 16,2 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti tako je snižena sa svibanjskih 6,5 posto, na 6,1 posto u lipnju.

Po podacima DZS-a, u Hrvatskoj je u lipnju bilo 1.617.624 zaposlenih, od čega ih je najviše bilo zaposleno u pravnim osobama, 1.387.654.

Broj zaposlenih u pravnim osobama u lipnju je na mjesečnoj razini porastao za 1,2 posto, a na godišnjoj za 1,9 posto.

Zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u lipnju je bilo 211.340, što je u odnosu na svibanj ove godine porast za 4,6 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine za 2,9 posto.

Broj zaposlenih osiguranika poljoprivrednika je na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto, a na godišnjoj za 0,1 posto, na njih 18.630.

Detaljniji statistički podaci o zaposlenosti u pravnim osobama pokazuju da je od 19 djelatnosti u lipnju ove godine u njih 14 porastao broj zaposlenih u odnosu na svibanj, u njih četiri je pao, a u jednoj se djelatnosti broj zaposlenih nije mijenjao.

Na mjesečnoj je razini najviše, za 11,6 posto, porastao broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Krajem lipnja u toj je djelatnosti bilo zaposleno nešto više od 88,1 tisuća radnika, što je i 19,3 posto više nego u lipnju prošle godine.

Po broju zaposlenih i dalje je na prvom mjestu prerađivačka industrija s 229,1 tisućom, što je 0,8 posto manje nego u svibnju i 1,1 posto manje nego u lipnju lani.

U trgovini je u lipnju radilo 210,9 tisuća ljudi, što je jedan posto više nego u svibnju i 1,8 posto više nego u lipnju 2021. godine.

Na trećem mjestu po broju zaposlenih je sektor obrazovanja sa 124 tisuće, što je nepromijenjeno na mjesečnoj razini, a 2,2 posto više na godišnjoj razini.

Slijedi građevinarstvo koje je u šestom mjesecu ove godine zapošljavalo 107,87 tisuća radnika ili 0,2 posto više nego u mjesecu prije te jedan posto više nego u lipnju lani.

Tagovi: zaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE