GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast broja zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini

Rast broja zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2022 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju bilo 1,61 milijuna zaposlenih, što je za 1,6 posto više nego u svibnju te dva posto više nego u lipnju prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS), čiji podaci pokazuju i pad broja nezaposlenih i stope registrirane nezaposlenosti na 6,1 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je nezaposlenih u lipnju bilo 105.798, što je za 3,7 posto manje nego u svibnju, a na godišnjoj je razini to pad za 16,2 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti tako je snižena sa svibanjskih 6,5 posto, na 6,1 posto u lipnju.

Po podacima DZS-a, u Hrvatskoj je u lipnju bilo 1.617.624 zaposlenih, od čega ih je najviše bilo zaposleno u pravnim osobama, 1.387.654.

Broj zaposlenih u pravnim osobama u lipnju je na mjesečnoj razini porastao za 1,2 posto, a na godišnjoj za 1,9 posto.

Zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u lipnju je bilo 211.340, što je u odnosu na svibanj ove godine porast za 4,6 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine za 2,9 posto.

Broj zaposlenih osiguranika poljoprivrednika je na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto, a na godišnjoj za 0,1 posto, na njih 18.630.

Detaljniji statistički podaci o zaposlenosti u pravnim osobama pokazuju da je od 19 djelatnosti u lipnju ove godine u njih 14 porastao broj zaposlenih u odnosu na svibanj, u njih četiri je pao, a u jednoj se djelatnosti broj zaposlenih nije mijenjao.

Na mjesečnoj je razini najviše, za 11,6 posto, porastao broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Krajem lipnja u toj je djelatnosti bilo zaposleno nešto više od 88,1 tisuća radnika, što je i 19,3 posto više nego u lipnju prošle godine.

Po broju zaposlenih i dalje je na prvom mjestu prerađivačka industrija s 229,1 tisućom, što je 0,8 posto manje nego u svibnju i 1,1 posto manje nego u lipnju lani.

U trgovini je u lipnju radilo 210,9 tisuća ljudi, što je jedan posto više nego u svibnju i 1,8 posto više nego u lipnju 2021. godine.

Na trećem mjestu po broju zaposlenih je sektor obrazovanja sa 124 tisuće, što je nepromijenjeno na mjesečnoj razini, a 2,2 posto više na godišnjoj razini.

Slijedi građevinarstvo koje je u šestom mjesecu ove godine zapošljavalo 107,87 tisuća radnika ili 0,2 posto više nego u mjesecu prije te jedan posto više nego u lipnju lani.

Tagovi: zaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom
ODUSTAJANJE
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom

ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je u izjavi nakon sjednice Vlade da je iz izmjena Zakona o radu izbačen dio koji se odnosi na priziv savjesti.

Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
UPOZORENJE
Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
WASHINGTON - Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu u Washingtonu "superagresivne" mjere koje je poduzeo Joe Biden kako bi potaknuo američku industriju, te je upozorio da one riskiraju "fragmentaciju Zapada", navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka.
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PMI INDEX
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PEKING - Aktivnosti u kineskoj industriji i uslužnom sektoru ponovo se smanjila u studenome, kliznuvši na najnižu razinu u sedam mjeseci, pokazuju službeni podaci, odražavajući utjecaj novog vala zaraze covidom i strogih mjera suzbijanja virusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE