GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast direktnih investicija u Sloveniju

Rast direktnih investicija u Sloveniju
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 19:32
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Izravna ulaganja u Sloveniju u lipnju iznosila su 0,4 milijarde eura priljeva kapitala, što je više od polovice ukupnog priljeva u posljednjih 12 mjeseci.

Njihovo analitičko predstavljanje prema smjerovima ulaganja pokazalo je relativno visok porast ovih ulaganja, koji se povećao za 1,3 milijarde eura u posljednjih 12 mjeseci.

U međuvremenu, slovenska izravna ulaganja u inozemstvu nisu se puno promijenila u lipnju, ali su se povećala za 0,7 milijardi eura u posljednjih 12 mjeseci, objavila je Banka Slovenije u najnovijoj publikaciji Ekonomski odnosi Slovenije sa stranim zemljama.

U lipnju je bruto dug prema ostatku svijeta iznosio 50 milijardi eura, što je za 1,8 milijardi eura više nego prije godinu dana. U posljednjih godinu dana središnja banka i tvrtke povezane sa inozemstvom najviše su povećale svoju zaduženost, dok je država smanjila njezino zaduženje za 1,4 milijarde eura. Gotovo polovica bruto vanjskog duga pripada sektoru države.

Saldo kapitalnog računa bio je gotovo poništen u lipnju, dok je financijski račun pokazao deficit od 0,3 milijarde eura. Ovaj mjesec nije bilo velikih nepodmirenih transakcija, a analitičari su spomenuli smanjenje dužničkih obveza jer su državne obveznice otplaćene u iznosu od 0,3 milijarde eura.

U prvih šest mjeseci višak tekućeg računa iznosio je 1,4 milijarde eura, što je 326 milijuna eura manje nego u istom razdoblju prošle godine. Trgovinski suficit smanjen je za 347 milijuna eura, dok je trgovinski suficit povećan za 67 milijuna eura.

Suficit tekućeg računa iznosio je 3,1 milijardu eura u posljednjih 12 mjeseci. Tekući račun u lipnju je pokazao suficit od 156 milijuna eura, što je znatno manje u odnosu na lipanj prethodne godine, kada je višak iznosio 307 milijuna eura. Trgovina robama i uslugama imala je višak od 279 milijuna eura.

Tagovi: strane investicije u Sloveniju, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
INFLACIJA
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
WASHINGTON - Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama usporila je u srpnju na 8,5 posto na godišnjoj razini jer su inflatorni pritisci blago popustili, a najviše su pale cijene benzina.
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
ZAGREB - Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirana je 109.571 nezaposlena osoba, čime je, prvi put nakon pet mjeseci pada, na mjesečnoj razini zabilježen rast broja nezaposlenih, i to za 3,6 posto, dok se na godišnjoj razini i nadalje bilježi pad, za 13 posto u odnosu na lanjski srpanj.
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE