GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast hrvatske industrije najjači od kraja 2016.

Rast hrvatske industrije najjači od kraja 2016.
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 15:23
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio podatke za industrijsku u ožujku zaokruživši statistiku prvog tromjesečja za ovaj visokofrekventni pokazatelj.

U skladu s očekivanjima, potvrđena je snažna pozitivna godišnja stopa rasta potvrđujući tako nastavak oporavka.

Uz mjesečni rast od 3,4%, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je za 9,9%. Nastavljen je tako rast četvrti mjesec za redom, a godišnja stopa rasta najviša je od prosinca 2016. Prema Glavnim industrijskim grupacijama rast na mjesečnoj razini zabilježen je kod svih kategorija, ali se s izrazito visokom stopom rasta izdvaja Energija (11,6%).

S druge strane, s izuzetkom Energije koja je porasla 4,4%, kod svih ostalih kategorija zabilježene su izrazito visoke dvoznamenkaste godišnje stope rasta (trajni proizvodi za široku potrošnju 18,8%, kapitalni proizvodi 15,7%, trajni proizvodi za široku potrošnju 10,7% te intermedijarni proizvodi 10,4%).

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini preko 80% ukupne proizvodnje u ožujku je bila 12,6% više na godišnjoj razini dok je u prvom tromjesečju rast iznosio 3,7%.

Naposljetku rast prisutan posljednjih mjeseci rezultirao je i razmjeno snažnim rastom obujma industrijske proizvodnje u odnosu na isto tromjesečje 2020. On je prema kalendarski prilagođenim indeksima iznosio 5,7%, a prema izvornim indeksima 4,2%.

Posljednji podaci visokofrekventnih pokazatelja o kretanju industrijske proizvodnje i trgovine na malo ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti. Uz to poslovna očekivanja u industriji tijekom ožujka ostala su na razini iz veljače, a nastavlja se i rast potrošačkog optimizma sugerirajući pozitivna kretanja i na početku drugog tromjesečja. Ipak treba napomenuti da su svi pokazatelji i dalje ispod razdoblja prije početka pandemije te da su snažne stope rasta posljedica i učinka baznog razdoblja.

Tagovi: industrija, hrvatska industrija, kapitalni proizvodi, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BLOKADA
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BRUXELLES - Nakon Europskog parlamenta i Europska komisija je odbacila daljnji rad na Sporazumu o investicijama s Kinom. Prvo bi sankcije trebale biti ukinute. Jedna nova strategija možda pomogne.
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
TRGOVINA NA MALO
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini među zemljama EU-a dok je na razini Unije promet osjetno usporio, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Domaća potražnja za njemačkom industrijskom robom poskočila u ožujku
POTRAŽNJA
Domaća potražnja za njemačkom industrijskom robom poskočila u ožujku
BERLIN - Snažna domaća potražnja za robom široke potrošnje potaknula je skok njemačkih industrijskih narudžbi u ožujku, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci.
Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ANALIZA - U odnosu na kraj prosinca 2020. ostvaren je rast od 2,6 mlrd kuna (+0,8%) dok je u odnosu na kraj siječnja 2020. dug bio veći za 40,6 mlrd kuna (+13,9%).
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
STRATEGIJA
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila ažuriranu Industrijski strategiju koja bi joj trebala pomoći u smanjenju ovisnosti od trećih zemalja, poglavito Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE